Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Waarom eet mijn pup niet?

Soms wil je pup niet eten. Je hoeft je dan niet meteen zorgen te maken. Een pup kan een paar dagen zonder voeding. Haal de voerbak weg en biedt later nog eens aan. Zorg er wel voor dat hij drinkt. Eet je pup een paar dagen niet? Ga dan naar de dierenarts. Drinkt je pup niet? Ga meteen.

Je pup eet niet omdat hij ziek is

Een pup die zich ziek voelt, laat hij zijn voeding sneller staan. Andere symptomen kunnen zijn: lusteloosheid, onrustig rondjes lopen, piepen, veel hijgen, moeilijk ademhalen, doffe ogen, gauwer geïrriteerd zijn en grommen. De temperatuur van een gezonde pup of jonge hond ligt tussen 38,5 en 39,5 graden. Een verhoging kan duiden op een virus of ontsteking.

Je pup eet niet omdat hij pijn heeft

Pijn kan een reden zijn dat je pup niet eet. Hij kan pijn hebben aan een tand of kies of last van een splinter in zijn bek. Hij kan ook pijn in zijn maag hebben. Kijk naar de lichaamstaal van je pup en met name naar zijn (geïrriteerde) reactie op het aanraken van bepaalde delen van zijn lijf.

Je pup eet niet door stress

Pups laten soms hun eten staan door stress. Ze houden niet altijd van veranderingen of drukte. Stress kan ontstaan door:

  • verhuizing
  • eenzaamheid
  • nieuwe inrichting in het huis
  • andere werktijden van het baasje
  • ander dagritme
  • nieuw huisdier
  • een nieuw huisgenoot
  • nieuwe omgeving (op vakantie)
  • als het baasje weg is

Je pup eet niet omdat hij vol zit

Je pup kan ook stoppen met eten als hij zich vol en verzadigd voelt. Als hij voor het grootste gedeelte is uitgegroeid (tijdens of na zijn puberteit) heeft zijn lichaam minder energie nodig. Honden hebben na castratie vaak een lagere verbranding en daardoor minder voeding nodig. Let op dat je pup niet teveel tussendoortjes krijgt. Dan eet hij zijn maaltijd ook niet op.

TIPS

Wat moet je niet doen als je pup niet of slecht eet?

Houd je pup in de gaten als hij zijn eten laat staan.

Let op signalen van ziekte of pijn.

Zorg ervoor dat hij op een rustige plek kan eten. Laat zijn volle voerbak niet staan. Haal deze na vijf minuten weg. Zo leert hij dat voeding schaars is en hij het beter opeten kan als het beschikbaar is. Maak eten eventueel spannend met een voedingsspeeltje.

Geef geen extra aandacht aan je pup als hij niet eet. Ga niet naast hem zitten, aaien of aanmoedigen. Hij zal dit als een beloning zien. Haal gewoon zijn etensbak weg. Wissel ook niet direct van voeding, probeer het morgen weer.

Geef geen lekkers bak als hij zijn bak niet leeg eet. Dit ziet je pup als beloning voor even wachten met eten. Geef ook geen tussendoortjes als compensatie.

 


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…

Gratis puppypakket?

Gratis puppypakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis puppypakket aan
Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw hond nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact