Weeg je pup en ga puppyvet tegen
Ga gezondheidsproblemen uit de weg: weeg je pup regelmatig om te helpen voorkomen dat je puppy dik wordt. Een dikke pup belast zijn gewrichten te veel. Ontwikkelproblemen van het skelet kunnen het gevolg zijn. Andere gevolgen van overgewicht zijn kortademigheid, hartproblemen, hoge bloeddruk, stramheid en suikerziekte.

Wat weegt je pup als hij volwassen is?
Om het gewicht van je puppy te controleren moet je weten wat hij moet wegen als hij uitgegroeid is. De lengte van de groeiperiode en de manier waarop de pup groeit is namelijk afhankelijk van zijn volwassen gewicht. Voor de meeste rashonden is het eindgewicht goed te voorspellen. Als je pup een mix van rassen is, dan bereken je het gemiddelde gewicht van de vader- en moederhond. Honden kun je onderdelen in vijf volwassen gewichtsklassen:
- Zeer kleine honden, zoals de Chihuahua: tot 4kg
- Kleine honden, zoals de Jack Russell Terriër: 4kg tot 10kg
- Middelgrote honden, zoals de Border Collie: 10kg tot 25kg
- Grote honden, zoals de Labrador Retriever: 25kg tot 45kg
- Zeer grote honden, zoals Berner Sennen en Duitse Dog: vanaf 45kg
Iedere 2 weken wegen
Het beste is om je puppy tijdens de groeifase iedere twee weken te wegen. Kleine honden wegen na drie maanden 50% van hun eindgewicht. Zeer grote honden mogen in diezelfde periode tot ongeveer 25% van hun eindgewicht wegen. Een zeer grote hond doet er dus bijna twee keer zolang over om zijn volwassen gewicht te bereiken. De duur van de groeifase naar grootte van de volwassen hond:
- Zeer kleine honden: 10 maanden
- Kleine honden: 10 maanden
- Middelgrote honden: 12 maanden
- Grote honden: 15 maanden
- Zeer grote honden: één groeifase tot 8 maanden (skeletontwikkeling) en één groeifase tot 18-24 maanden (ontwikkeling spiermassa)
Hoe weeg je je pup?
Het wegen van je puppy is eenvoudig. Weeg eerst jezelf op een personenweegschaal. Til je pup op en weeg jullie samen nog een keer. Het verschil tussen het eerste en tweede gewicht is het gewicht van je pup. Zeer kleine pups kun je in een schaaltje op de keukenweegschaal wegen.
Voedingspatroon
Als het gewicht van je pup niet in de buurt van het gewenste gewicht komt, kijk dan naar zijn voedingspatroon. Krijgt je pup wel de juiste voeding en/of de juiste hoeveelheid? Geef je je pup te veel tussendoortjes of beweegt hij te weinig? Ga naar de dierenarts als je pup 15% boven zijn gewenste gewicht zit.
TIPS
Gebruik voeding die ontwikkeld is voor je pup
De kracht van voeding zit in de samenstelling van eiwitten, calcium en vetten. Een pup heeft deze nodig om te groeien. In voeding voor volwassen honden zit niet de juiste hoeveelheid aan grondstoffen die je puppy nodig heeft.
Beoordeel op gevoel
Ook zonder wegen kun je het gewicht van je puppy beoordelen. Aai met je handen langs zijn flanken. Voel je de ribben goed, maar de ruggengraat niet? Je pup is dan goed op gewicht.
Afvallen
Als je puppy iets te zwaar is, halveer dan niet plotseling zijn hoeveelheid voer. Daarvan wordt hij slap en futloos. Laat hem verantwoord afvallen door de juiste hoeveelheid en soort voeding te geven en zijn beweging op te bouwen. Ga bijvoorbeeld 5 minuten langer wandelen, speel vaker samen of laat hem af en toe zwemmen.
Beloning
Vergeet niet dat iedere beloning letterlijk meeweegt in het gewicht van je pup. Als je je puppy wilt belonen, gebruik dan zijn eigen maaltijdbrokjes. Trek deze hoeveelheid van zijn dagelijkse maaltijdportie af. Vermijd caloriebommen zoals kaas en worst.