Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Je pup ontvlooien: voorkom krabben en wondjes

Waarom ontvlooien?

Pup verzorging

Zelfs de best verzorgde pup kan vlooien krijgen. Begin daarom direct met het ontvlooien van je puppy na het warme welkom in zijn nieuwe huis. Vlooien veroorzaken vervelende jeuk en als je er niet op tijd bij bent kunnen ze lintwormen overbrengen of een vlooienallergie veroorzaken. Puppy’s kunnen zelfs bloedarmoede krijgen als ze door veel vlooien worden gebeten. Preventief ontvlooien voorkomt veel vervelende ziektes.

Hoe zoek je naar vlooien?

Als je puppy veel krabt, is het verstandig zijn vacht te onderzoeken op vlooien. Duw de haren goed opzij en kijk of je vlooien en/of zwarte vlekjes op zijn huid ziet. Een speciale vlooienkam maakt het opsporen gemakkelijk. De zwarte vlekjes zijn vlooienpoepjes. Deze bevatten bloed. Als je ze op een witte, vochtige tissue legt, zie je rode vlekjes ontstaan.

Hoe ontvlooien?

Voor het ontvlooien van je puppy zijn veel verschillende producten beschikbaar: druppels, sprays, tabletten, poeders, shampoos en halsbandjes. Sommige middelen doden de vlo en andere zorgen ervoor dat eitjes en larven zich niet ontwikkelen tot volwassen vlooien. Lees altijd de bijsluiter en gebruik niet zomaar verschillende middelen tegelijkertijd. Consulteer een dierenarts als je niet binnen een dag verbetering ziet.

Ontvlooi de omgeving

De levenscyclus van de vlo speelt zich merendeel af buiten je puppy. 10% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien die zich uitleven op je pup. 90% bestaat uit eitjes, larven en poppen die zich in de directe omgeving van je pup bevinden. Stofzuig je tapijt grondig en pak kieren en plinten mee. Vergeet ook de auto niet. Gebruik een antivlooienmiddel van de speciaalzaak.

 

TIPS

Natuurlijke middelen

Sommige hondenliefhebbers kennen een vlooienbestrijdende werking toe aan natuurlijke middelen, zoals knoflook, tea tree olie of azijn verdund met water. De werkzaamheid is niet wetenschappelijk bewezen. Raadpleeg voor een veilig gebruik van natuurlijke middelen de dierenarts. De gezondheid van je pup staat voorop!

Vlooienband in de stofzuigerzak

Knip een vlooienband in stukjes van ca. 10 cm en doe een stukje in de stofzuigerzak. Als je eitjes, larven of vlooien opzuigt uit je vloerbedekking hebben die zo weinig kans op overleven. Haal voor extra zekerheid je stofzak buiten uit de stofzuiger.

Vlooienallergie

Als je pup in zijn eerste levensjaar vlovrij blijft, is de kans op een vlooienallergie kleiner. Vlooienallergie is een heftige reactie op het speeksel van vlooien. Enkele beten veroorzaken dan al veel jeuk, vaak gepaard met ontstekingen, korsten en kaalheid. Eén beet per week kan al voldoende zijn om de allergie in stand te houden.

Gebruik vlooienbestrijdingsmiddelen specifiek voor de hond

We kennen 2 soorten vlooien bij huisdieren: de hondenvlo en de kattenvlo. Wist je dat de kattenvlo ook de meest voorkomende vlo bij de hond is? Gebruik vlooienbestrijdingsmiddelen voor je kat echter niet voor je hond of andersom. Wat bij je kat goed werkt, kan een slechte uitwerking hebben op je hond.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…

Gratis puppypakket?

Gratis puppypakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis puppypakket aan
Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw hond nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact