Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

7 dingen die je in huis moet hebben voor een pup

Haal voor je jouw pup gaat ophalen zijn allereerste benodigdheden in huis. Het is voor jouw pup net zo spannend als voor jou om samen thuis te komen. Met deze 7 dingen in huis maken jij en je pup een goede start: 1. Eigen plek: mand, kussen, deken en/of bench 2. Halsband en riem 3. Voer- en waterbak 4. Voeding 5. Tandenborstel en tandpasta 6. Speeltjes en kluiven 7. Borstel en/of kam

Checklist:

1: Eigen plek

Je pup houdt van een rustig eigen plekje om zich terug te trekken en te slapen, maar wel met uitzicht op het gezinsleven. Hij wil betrokken blijven. Op zijn plek plaats je een comfortabele hondenmand, hondenkussen of deken. Een bench is ook heel geschikt.

2: Halsband en riem

Kies een halsband van leer of kunststof. Doe de band niet te strak. Als je twee vingers tussen de band en zijn nek kunt doen, zit de band goed. Kies een riem van ongeveer 1,80 meter lang. Een rollijn, een riem die langer wordt vanuit handvat, is pas op oudere leeftijd geschikt. Deze gebruik je als je je opgevoede hond meer loopruimte wilt geven.

3: Voer- en waterbak

Roestvrijstalen voer- en waterbakken roesten of breken niet en zijn gemakkelijk schoon te maken. Koop bakken meteen ‘op de groei’. Een te kleine bak eet of drinkt niet prettig als ze groot zijn. Een in hoogte verstelbare standaard voor de voer- en waterbakken is aan te raden voor middelgrote en grote rassen. Zo hoeft je pup zijn kop maar lichtjes te buigen. Dit voorkomt verslikken en het eten kan gemakkelijker naar zijn buik.

4: Voeding

In zijn voerbak heeft je puppy op dag van zijn thuiskomst eten nodig. Geef je pup de eerste dagen hetzelfde voer als bij de fokker. Het kan zijn dat hij de eerste dag niet wil eten. Dwing hem dan niet en geef hem tijd. De volgende dag komt zijn honger vanzelf terug. Als je puppy zich eenmaal op zijn gemak voelt, kun je geleidelijk overschakelen op voeding naar eigen keuze. Meng steeds iets meer nieuwe voeding met steeds minder oude voeding. Na 7 dagen is je puppy dan helemaal over op het nieuwe voer.  

5: Tandenborstel en tandpasta

Voor de verzorging van het gebit van je puppy gebruik je een hondentandenborstel en hondentandpasta. Als je begint voordat je pup 12 weken oud is, zal hij tandenpoetsen als een normale handeling beschouwen. Door het tanden poetsen, help je tandplak en tandsteen voorkomen. Zo bescherm je je pup tegen gebitsproblemen en bloedend tandvlees als hij ouder wordt. Poets minstens twee tot drie keer per week zijn tanden en kiezen (met name de achterste).

6: Borstel en/of kam

Zorg voor een borstel en/of een kam. Laat je pup wennen aan de verzorging van zijn vacht. Je hoeft hem niet meteen lang te borstelen. Laat je pup geleidelijk wennen aan de aanraking van de borstel op zijn lichaam en oefen dat hij dan zoveel mogelijk stilstaat. LINK NAAR VACHTVERZORING

7: Speeltjes en kluiven

Puppy’s hebben graag iets in hun bek en daarom zijn speeltjes in huis welkom. Niet iedere pup houdt van dezelfde speeltjes. Haal er een paar in huis en ontdek aan welke je pup de voorkeur geeft. Vaak willen ze ook op iets kauwen. Zorg dat je pup geen ongeschikte voorwerpen tot doelwit maakt, zoals je nieuwe schoenen of de beer van je kind.

 

TIPS

Naampenning

Bevestig een naampenning met telefoonnummer aan de halsband van je pup. Iedere hond heeft tegenwoordig een onderhuidse chip, maar deze kan alleen uitgelezen worden bij de dierenarts, asiel of pension. Als je puppy onverhoopt alleen aan de wandel gaat, kan een vinder je met de gegevens op de penning snel bereiken.

Zachte of harde ondergrond?

Ontdek waar je hond het liefst op ligt in huis. Veel honden vinden een zachte ondergrond prettig. Sommige (langharige) honden vinden het echter fijner om op een kale ondergrond te liggen. Voor hen kun je dan het dekentje in de bench achterwege laten.

Doek uit het nest

Een doek met de geur van zijn nest in zijn nieuwe mand geeft je pup een vertrouwd en veilig gevoel. Het maakt de overgang naar zijn nieuwe omgeving gemakkelijker. Geef de fokker een week voordat je je pup ophaalt een oud shirt of handdoek en vraag deze in het nest te leggen. 

Maak je huis puppyveilig

Controleer je huis op veiligheid voor je pup. Liggen er losse snoeren op de grond in huis waarop hij kan kauwen? Zijn er plekken waar hij bekneld kan raken of misschien wel naar beneden vallen? Controleer vloeren, ramen, balkons en trappen. Voor een goed beeld kan het helpen als je even op handen en knieën in je eigen huis gaat zitten.

Maak je tuin puppyveilig

Controleer of je tuin veilig is voor je pup. Zitten er gaten in het hek waardoor hij kan ontsnappen? Zijn de chemische kunstmest, de onkruidverdelger en andere giftige middelen veilig opgeborgen? Zijn er giftige planten in je tuin aanwezig, die je beter kunt verwijderen?


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…

Gratis puppypakket?

Gratis puppypakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis puppypakket aan
Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw hond nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact