Kies ik een puppy of een volwassen hond?
Bij de keuze voor een hond wordt vaak direct aan een puppy gedacht. Maar er zijn natuurlijk ook leuke volwassen honden die nog een huisje zoeken.
Een puppy is ontzettend schattig, maar vraagt ook veel meer aandacht en tijd. Een volwassen hond een tweede kans gunnen, kan een goed gevoel geven, zowel voor jezelf als voor de hond. Soms past een volwassen hond zelfs beter bij jouw levensstijl dan een pup!
Het adopteren van een volwassen hond
Het adopteren van een volwassen hond is een stukje minder schattig dan zo’n klein puppy. Maar het is – over het algemeen – wel eenvoudiger. Daarbij zijn ze meestal zindelijk en kennen ze de basiscommando’s.
Voordelen van het adopteren van een volwassen hond
- De meeste volwassen honden kennen de basiscommando’s en kunnen netjes aan de riem mee wandelen. Vraag dit voor de zekerheid aan de medewerkers van het asiel.
- Vaak zijn ze ook al zindelijk. Een volwassen hond heeft sowieso meer controle over zijn blaas en er kan dus wat meer tijd tussen de uitlaatrondes zitten.
- Bij een volwassen hond is het karakter al bekend, dus je hebt een veel beter idee van wat je huis haalt.
- Daarbij weet je ook precies hoe groot je hond is.
- Volwassen honden hebben over het algemeen een iets lager energielevel dan een pup. Wat niet wil zeggen dat een volwassen hond geen beweging nodig heeft, maar dat hyperactieve gedrag is er vaak al wel uit.
- Het is onzin dat je met een volwassen hond niet net zo’n intensieve band opbouwt als met een pup.
Uitdagingen van het adopteren van een volwassen hond
- Het is altijd goed om na te gaan waarom een volwassen hond op zoek is naar een (nieuwe) baas. Heeft hij gedragsproblemen of een trauma? Dit kan een uitdaging vormen in jouw gezinssituatie.
- Verkeerd aangeleerde gewoontes kunnen moeilijk af te leren zijn.
- Mocht de hond niet zindelijk zijn, dan kan het een uitdaging zijn dit wel aan te leren.
- Als de hond een traumatisch verleden heeft, kan het introduceren van nieuwe dingen, zoals kinderen, vreemden, katten of een stofzuiger moeizaam verlopen.
- Bij het adopteren van een significant oudere hond, neemt ook het risico op gezondheidsproblemen (en dus dierenartskosten) toe. Twijfel je, laat je hond dan eerst nakijken door je dierenarts voor je tot definitieve adoptie overgaat.
- Als je al een andere hond hebt, kan het introduceren van een volwassen hond moeizamer verlopen dan het introduceren van een pup.
Waar let je op voor je tot adoptie over gaat?
- Vraag naar de leeftijd van de hond.
- Vraag wat er bekend is over zijn verleden.
- Vraag wat er bekend is over zijn persoonlijkheid.
- Vraag naar zijn omgang met andere honden.
- Vraag of hij goed met kinderen kan.
- Vraag of er bepaalde zaken zijn die hij spannend vindt en mogelijk agressief op reageert.
- Vraag naar de gezondheid en het gebit van de hond; is hij recent nog goed nagekeken, gevaccineerd en is er iets bekend over zijn medische geschiedenis?
- Kun je eerst wat tijd met de hond doorbrengen voor je beslist?
- Kun je een wandeling met hem maken?
- Wil de hond in de auto en hoe reageert hij dan?
Door deze vragen te stellen, kom je meer te weten over de hond van je keuze en kun je beter inschatten of jij het juiste baasje bent voor deze hond. En of jij blij wordt van de hond natuurlijk.
Kies ik voor een pup?
Ga je toch liever voor een pup? Dan zijn er legio adressen waar je een pup kunt aanschaffen. Je kunt kiezen voor een rashond van een erkende fokker, maar ook kiezen voor een gelegenheidsnestje. Ongeacht je keuze; verdiep je goed in het adres waar je je hondje vandaan haalt! Je wil geen hondje uit malafide handel (broodfok).
Voordelen van een puppy
- Als je een pup van een rashond kiest, is het beter te voorspellen hoe zijn karakter en behoeftes zullen zijn als hij groot is.
- Bij een pup krijg je meer informatie over het te verwachte energielevel en de achtergrond van de pup
- Er is meer bekend over de medische geschiedenis, zeker wanneer je een pup bij een erkende fokker haalt.
- Een hond leert het meest als hij jong is. Met een pup ben je dus volledig zelf verantwoordelijk over zijn opvoeding en heb je het zelf in de hand of hij verkeerde gewoontes aan leert of niet.
- Het trainingsproces versterkt direct jullie band.
- De tijd die jullie samen hebben is naar verwachting langer dan met de adoptie van een volwassen hond.
Uitdagingen van een pup
- Pups zijn schattig, maar ze zijn ook vermoeiend en slopen graag. Onderschat niet hoeveel tijd er in gaat zitten om te voorkomen dat je pup zichzelf in de nesten werkt, dat hij iets sloopt, in de zindelijkheidstraining en zijn opvoeding. Een pup kost veel tijd, maar uiteindelijk heb je er dan ook wel het plezier van.
- Pups zijn net sponzen en nemen alles in zich op. Dit is leuk, maar vereist ook dat jij constant op je hoede moet zijn om te voorkomen dat je pup ergens een negatieve ervaring op doet. Een trauma blijft lang hangen. Als je fulltime werkt, is het aanschaffen van een pup misschien niet zo’n handig besluit.
- Pups zijn vaak geweldig met kinderen, maar ze hebben – net als kinderen – duidelijkheid nodig. Je moet je kinderen dus leren dat een pup geen speelgoed is en duidelijke afspraken maken over zijn opvoeding, om te voorkomen dat hij slechte gewoontes aanleert of in de war raakt van verschillende commando’s.
Waar let ik op voor ik een pup aanschaf?
- Check goed de leefomstandigheden van de pup.
- Vraag of de pup al iets van socialisatie heeft gekregen.
- Vraag naar de ouders van de pup en let erop dat de moeder erbij is. Pups mogen niet eerder dan acht weken gescheiden worden van hun moeder.
- Vraag naar de medische achtergrond van de pup, of hij al zijn vaccinaties en chip heeft gekregen en vraag naar het Europees paspoort.
- De chip hoort door de fokker geregistreerd te zijn, waarna jij de registratie op jouw naam over kunt zetten.
- Vraag of de pup ontvlooid en ontwormd is.
- Kijk of de fokker aandacht heeft voor jou en jou ook vragen stelt. Een goede fokker wil weten waar zijn pups terechtkomen.
Of je nu kiest voor een volwassen hond of een pup, in beide gevallen zal het je dagelijks leven op z’n kop zetten. Weeg alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af en bekijk wat het best bij jou en je levensstijl past. Alleen dan zullen zowel jij als je hond volop kunnen genieten van elkaars gezelschap.