Hoe introduceer ik een pup bij mijn kind?
Honden kunnen fantastisch gezelschap zijn voor je gezin. Het hebben van een hond leert je kind wat verantwoordelijkheid is en wat het inhoudt om voor een dier te zorgen. Hoe leer je je kind respectvol met je pup om te gaan?
Honden zijn niet alleen fijne gezelschapsdieren, ze leren kinderen ook dat het hebben van huisdieren verantwoordelijkheid met zich mee brengt en dat er elke dag voor dieren gezorgd moet worden.
Het is belangrijk kinderen van tevoren duidelijk te maken dat een puppy geen speelgoed is. Een goede introductie is voor zowel je kind als pup heel belangrijk en speelt een grote rol in de toekomstige relatie tussen de twee. Pups ervaren de belangrijkste socialisatie én angstperiode vanaf het moment dat ze vier weken oud zijn tot ze ongeveer veertien weken oud zijn. Als zij in deze periode een negatieve of zelfs traumatische ervaring op doen, kun je hier heel lang de (nare) gevolgen van ondervinden. Het is dus echt belangrijk dat je je kind leert rustig en respectvol om te gaan met de pup.
Tips voor een fijne introductie tussen hond en kind:
- Vraag je kind op de vloer te gaan zitten en laat de pup zelf naar je kind toe gaan.
- Leer je kind je pup rustig en met respect te behandelen. Als je kind hem op wil pakken, houdt hij één handje onder zijn borst en het andere handje onder zijn achterste. Maar stimuleer je kind liever niet je pup op te pakken.
- Als je kind met je pup wil knuffelen, zorg dan dat dat niet te stevig gebeurt. En alleen als de pup dat ook wil.
Hou je kind en pup veilig
Als ouder ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van zowel je kind als de pup. Betrek je kind bij de opvoeding van de pup en geef hem bepaalde verantwoordelijkheden.
Voorkom bijtincidenten door je kind te leren de pup:
- met rust te laten als hij slaapt of eet.
- niet aan te staren; dit is bedreigend voor een hond.
- niet hardhandig vast te pakken.
- niet te voeren vanaf de tafel.
Kinderen onder de tien jaar zouden niet alleen gelaten moeten worden met een pup. Zorg dat er altijd een volwassene bij is.
Welke rassen zijn kindvriendelijk?
Het kiezen van een ras moet zorgvuldig gebeuren. Wees er zeker van dat je een ras kiest dat bij jullie levensstijl past. Sommige rassen hebben heel specifieke karaktereigenschappen die al dan niet bij kinderen passen. Wees je ervan bewust dat elke hond een eigen individu is en dus een eigen karakter heeft.
Je hebt kleine, medium grote, grote en heel grote hondenrassen. Een klein hondenras is niet per definitie ook makkelijker in omgang. Verdiep je in het karakter van het dier, hoe groot de hond wordt en welk energielevel dit ras heeft. Heeft je kind aanleg voor allergieën, dan kun je kijken naar hypoallergene rassen.
Gezinsvriendelijke rassen zijn onder meer:
- Golden Retrievers: Zelfverzekerd, slim, lief, loyaal en geduldig. Retrievers zijn dol op spelen met kinderen, maar hebben ook veel beweging en ruimte nodig.
- Labrador Retrievers: Staan bekend om hun lieve karakter. De Labrador is al jaren één van de meest populaire rassen. Zij hebben veel beweging nodig, vooral om op gewicht te blijven.
- Beagles: Een ras dat bekent staat als trouw maatje. Zijn vriendelijk en liefdevol maar ook erg eigenwijs en hebben een strikte opvoeding nodig.
- Poedels: Intelligente honden die goed luisteren, maar hun vacht heeft extra verzorging nodig.
Honden kunnen een zeer liefdevol onderdeel zijn van een gezin en zeker een fijn maatje zijn voor kinderen. Met de juiste introductie en een goede voorbereiding bij je kinderen zul je het maximale geluk halen uit het hebben van een hond.