Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Wat heeft een hond allemaal nodig?

Er is behoorlijk wat informatie die je tot je kunt nemen voor je je pup in huis haalt. Door je goed voor te bereiden vergroot je de kans op lange relatie met een gezonde en blije hond.

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen in het al dan niet gelukkig en gezond houden van je hond. Elk ras heeft zijn eigen behoeften en het is verstandig je te verdiepen in de behoeften van jouw hond: hoeveel beweging heeft hij nodig, welke voeding past er bij deze hond en welke verzorging vereist zijn vacht? 

Beweging 

Alle honden hebben dagelijks beweging nodig. Hoeveel dat is, hangt af van het ras, zijn grootte en leeftijd.

  • Maak tijd voor een wandeling: Het uitlaatrondje mag iets uitdagender zijn dan het standaard rondje om de spreekwoordelijke kerk.
  • Kort en vaak: Onthoud: bij medium en grote honden duurt het langer voor ze volgroeid zijn dan bij een klein ras. Tijdens de groei zijn het skelet en spieren volop in ontwikkeling, welke niet overbelast mogen worden. Wandel daarom tijdens de groei liever wat vaker en kort dan een enkele lange wandeling.
  • Speel met elkaar: Spelen behoort tot het natuurlijke gedrag van een hond. Het helpt hen zich te ontwikkelen. Spelen met je hond versterkt jullie band en houdt je hond fit. 

Omgeving 

Pups zijn erg gevoelig voor alles dat er in hun omgeving gebeurt. Het is aan jou je pup rustig kennis te laten maken met de wereld om hem heen en hem te behoeden voor negatieve ervaringen. Negatieve ervaringen kunnen langdurig blijven hangen bij een pup en kunnen later tot problemen leiden. Met name de eerste 14 weken in het leven van de pup zijn erg belangrijk. 

Binnen deze periode krijgt de pup ook nog een angstfase. Ze vinden dan veel dingen eng en het is belangrijk om ze juist dan alles rustig en voorzichtig te laten ontdekken.

  • Geef je pup een eigen plek. Zorg voor een veilige en rustige plek in huis waar je pup zich kan terugtrekken en waar hij ook met rust gelaten wordt.
  • Zorg voor een stimulerende omgeving. Plaats bijvoorbeeld een grote kartonnen doos in de woonkamer, waar hij in kan kruipen. Haal speeltjes waar je niet mee bezig bent telkens weg, zo blijven ze interessant.
  • Begin met alleen zijn te trainen. Laat je pup al af en toe een paar minuten alleen en geef hem zo het vertrouwen dat je altijd weer terug komt.
  • Laat hem kennis maken met andere honden. Om ervoor te zorgen dat je een sociale hond krijgt, is het belangrijk je pup regelmatig kennis te laten maken met andere honden. Check wel of deze honden gevaccineerd zijn, om het risico op ziektes te beperken.
  • Neem je pup mee. Neem je pup mee naar waar je naar toe gaat. Dit is onderdeel van het socialisatieproces. Beperk nieuwe indrukken tot één per dag om te voorkomen dat je je pup overprikkelt en overvraagt. 

Voeding 

Net als dat de behoefte aan beweging verandert naar mate je pup ouder wordt, geldt dat ook voor zijn voedingsbehoeften. In het begin heeft je pup meerdere maaltijden per dag nodig en uiteindelijk nog twee tot drie. Welke voeding het best past bij jouw pup is afhankelijk van het ras en zijn grootte. Daarbij hebben sommige rassen speciale voedingsbehoeften. Natuurlijk moet de hond altijd de beschikking hebben over vers water. 

Als je twijfelt over hoeveel je je hond nu precies te eten moet geven, kun je de voedingstabel op de verpakking als leidraad nemen. Wil je zeker weten of je pup voldoende groeit en niet te zwaar wordt, vraag dan je dierenarts om advies. 

De voeding is de bron voor energie, maar voeding bevat ook de bouwstoffen voor een gezond lichaam. Goede voeding ondersteunt het natuurlijk afweersysteem en verkleint het risico op tandvlees-, huid-, spijsverteringsproblemen en problemen aan het bewegingsstelsel.

  • Wissel niet zomaar van voeding. Het spijsverteringsstelsel van je pup is gevoelig en het helpt je pup wennen als je de eerste week doorgaat met het geven van dezelfde voeding als dat hij bij de fokker kreeg. Wil je overstappen, meng dan gedurende een week de nieuwe met de oude voeding.
  • Kies de voeding die past bij de leeftijd. Speciale puppyvoeding is geen overbodige luxe. De samenstelling is gebaseerd op de behoeften van je pup. Als je hond ouder wordt, veranderen ook zijn voedingsbehoeften.
  • Hou vast aan routine. Honden zijn roedeldieren die leven volgens een hiërarchie. Dit betekent ook dat zij goed gedijen op een vaste routine. Geef je pup dagelijks op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek te eten. Laat je pup na het eten niet te druk bewegen en spelen.
  • Hou beloningen bijzonder. Wees niet te scheutig met het geven van beloningssnoepjes. Dit voorkomt overgewicht en helpt je hond geïnteresseerd te houden als je hem echt iets wilt leren. Om de spijsvertering niet te verstoren wordt aangeraden je pup zoveel mogelijk te belonen met brokjes van zijn eigen voeding. 

Verzorging en gezondheid 

Elke vacht heeft verzorging nodig, de één wat meer dan de ander. Het is sowieso aan te raden ook kortharige honden regelmatig te borstelen. Dit versterkt jullie band en je krijgt direct de mogelijkheid je pup te onderzoeken op onhebbelijkheden, zoals vlooien of huidproblemen. Begin vroeg met je pup te laten wennen aan de vachtverzorging, dan vindt je hond het later alleen maar fijn!

  • Begin direct met tandenpoetsen. Laat je pup direct wennen aan het feit dat je aan zijn bek zit. Bouw dat rustig uit en gebruik in een later stadium een speciale tandenborstel en tandpasta om het gebit van je hond schoon te houden.
  • Hou je aan het vaccinatieschema. Vaccineer je hond op tijd om te voorkomen dat hij ziektes krijgt. Zeker voor pups kunnen bepaalde ziektes dodelijk zijn.
  • Ontworm tijdig. Vraag je dierenarts naar het schema en de beste middelen voor ontworming.
  • Voorkom vlooien. Behandel je hond tijdig tegen vlooien en teken en voorkom dat hij ze krijgt. Vraag je dierenarts naar het beste middel.
  • Overweeg een castratie/sterilisatie. Of je je hond gaat castreren/steriliseren is een belangrijke beslissing. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en vraag je dierenarts om advies. 

Training 

Je wilt natuurlijk dat je hond zich netjes gedraagt. Begin dan tijdig met zijn training. Pups zijn net sponzen en nemen alles snel in zich op. 

Het is fijn als je hond zich weet te gedragen in het bijzijn van andere honden of mensen en daarom is het belangrijk dat hij bepaalde basisregels aanleert. Om je hond deze goed bij te brengen is het aan te raden naar een hondenschool te gaan.

  • Zindelijkheidstraining. Het begint natuurlijk met het zindelijk maken van je pup. Het zindelijk maken vraagt tijd en geduld. Straf je pup nooit als het mis gaat, maar beloon als hij netjes zijn behoeften buiten doet. Geef hem dagelijks legio momenten om buiten zijn behoeften te doen.
  • Roep je pup regelmatig bij je. Het is fijn als je pup komt als je hem roept. Spreek de naam van je pup duidelijk en langzaam uit, zodat je zijn aandacht trekt. Als je zijn aandacht hebt, zeg je ‘kom’. Komt hij, beloon hem dan uitgebreid.
  • Laat hem snel wennen aan de auto. Neem je pup direct mee voor klein stukjes in de auto. Zorg dat de bestemming altijd leuk is voor je pup. Zo gaat hij de auto associëren met leuke uitstapjes en zal hij snel aan de auto wennen.

Er komt nogal wat bij kijken als je een pup in huis neemt. Als je je goed voorbereid en zorgt dat je alle benodigdheden in huis hebt, zal de introductie van de pup voorspoedig verlopen. Een goede voorbereiding helpt je pup wennen, waardoor je snel kun gaan genieten van je nieuwe huisgenoot.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…

Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw hond nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)
Gratis puppypakket?

Gratis puppypakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis puppypakket aan

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact