Wat heeft mijn een kat allemaal nodig?
Er zijn een aantal zaken die bijdragen aan het welzijn van je kitten. Zorgen dat je deze zaken vanaf dag één op orde hebt, helpt je kitten zich snel thuis te voelen.
Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om het je nieuwe kitten zo goed mogelijk naar de zin te maken. Een gelukkige kat went sneller aan haar nieuwe huis.
Welke spullen moet ik in huis hebben voor mijn kat?
Elke kat heeft een aantal basisspullen nodig:
- Mandje: Een lekker zacht mandje op een hogere plaats in huis, waar het redelijk rustig is en niet tocht, zorgt dat je kitten voldoende rust kan pakken.
- Kattenbak: Zorg dat de kattenbak ruim genoeg is en als je een kitten hebt, dat ze de bak makkelijk in en uit kan. Zet deze op een rustige plaats in huis en liever niet naast de etensbak en drinkgelegenheid.
- Drinkgelegenheid: Je kat zou altijd toegang moeten hebben tot een bak met vers water. Sommige katten drinken het liefst uit een waterfontein, omdat dit beweegt, uitdagend is en. Plaats bij voorkeur meerdere waterbakken in huis om drinken te stimuleren.
- Etensbakje: Zorg voor een roestvrijstalen etensbakje. Deze zijn goed schoon te houden en plaats deze niet naast de drinkbak of de kattenbak. Dit bakje moet groot genoeg en niet te hoog zijn, katten vinden het vervelend als de snorharen de randen van de bak raken bij het eten. Als je een binnenkat hebt, zou je ook een voerbal of voerpuzzel aan kunnen schaffen, om je kat wat uitdaging en beweging te geven. Een voerbal stimuleert het natuurlijke jachtinstinct. Zorg wel dat je kat de voerbal snapt zodat deze geen frustratie oplevert.
- Krabpaal: Zorg voor een flinke krabpaal waar je kat lekker aan kan krabben en ook op kan liggen. Krabben is ook natuurlijk gedrag van de kat.
Het is aan te raden om elk item dubbel te hebben en deze te verspreiden door het huis. Zo kan de kat kiezen waar ze zich in het huis bevindt en toch alles tot haar beschikking hebben.
Leefomgeving
De omgeving waarin je kat woont is medebepalend of je kat gelukkig is. Als je kat zich in een voor haar fijne omgeving bevindt, helpt dat haar tijdens haar socialisatie en eventuele introductie met andere huisdieren. Zelfs kittens zijn al bezig hun territorium af te bakenen. Waar zij eten, slapen, spelen, jagen, verstoppen, klimmen en knuffelen is hun territorium. In het ‘huis van je kat’ zijn er vier zaken die je echt moet respecteren om gedragsproblemen te voorkomen:
- Eetplek: deze moet zich bevinden op een rustige plek en niet in de buurt van de kattenbak.
- Slaapplek: Je kat heeft waarschijnlijk meerdere favoriete slaapplekjes, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Zonlicht en andere warmtebronnen spelen hierin een belangrijke rol. Het liefst ligt je kat op een rustige, hoge en warme plek.
- Kattenbak: Ook de kattenbak staat bij voorkeur op een rustige plek en is altijd toegankelijk voor de kat en schoon! Eten en drinken staan niet in de buurt. Als je de kattenbak bijvoorbeeld naast de wasmachine zet, loop je kans op onzindelijkheid. Idealiter heb je per kat één kattenbak plus eentje extra.
Beweging
Zeker binnenkatten hebben de behoefte vermaakt en uitgedaagd te worden met spelletjes. Dit houdt ze fit en gelukkig.
- Veel verschillend speelgoed. Wissel het speelgoed af om je kat geïnteresseerd te houden, zorg voor voldoende klim- en verstopplekjes en ruim dagelijks wat speelmomentjes in.
- Binnenkatten besteden meer aandacht aan hun vacht reinigen. Zeker voor langharige katten wordt een voeding aangeraden die de kans op haarballen vermindert
den die tevens een wat lager energiegehalte heeft omdat binnenkatten minder actief zijn. - Als je wilt voorkomen dat je kat in je gordijnen gaat hangen of aan je meubels gaat krabben, zorg dan dat je door het huis meerdere krabpalen en -planken hebt. Krabben is natuurlijk gedrag van je kat en ze zal andere plekken (zoals je bank) gaan zoeken als ze dit niet voldoende kan doen.
Voeding
Katten kunnen kieskeurige eters zijn; niet alleen in smaak, ook de omgeving is van belang. Katten willen het liefst hun eten nuttigen op een rustige plek, uit het zicht van concurrenten en het liefst met een vluchtroute. Passende voeding voor jouw kat is geen overbodige luxe. Leeftijd, activiteit, ras, levensstijl en gevoeligheden spelen een belangrijke rol in de voedingsbehoeften van jouw kat.
- Hoewel wij mensen gevarieerd moeten eten, is dat bij een kat juist niet het geval.
- Voedselpuzzels zijn een goede manier om je kat beweging en mentale uitdaging te bieden.
- Vanwege het jachtinstinct is het voor je kat natuurlijker om meerdere malen per dag kleine beetjes te eten dan 1 of 2 keer per dag een grotere hoeveelheid.
- Katten hebben een grote behoefte aan eiwitten inclusief bepaalde aminozuren, zoals taurine. Taurine zit alleen in dierlijke producten.
- Vet is een belangrijke energiebron voor katten, waardoor zij relatief meer vet nodig hebben dan bijvoorbeeld mensen.
- Katten hebben ook behoefte aan uitgebalanceerde samenstelling van vitamines en mineralen zoals vitamine D. Deze kunnen zij alleen tot zich nemen via voeding.
- Kittens kunnen prima melk verteren, zeker speciale kittenmelk. Maar naarmate ze ouder worden, verandert hun spijsverteringsstelsel en kunnen zij lactose juist niet goed meer verteren.
Verzorging
Het verzorgen van de vacht is niet alleen nodig om je kat er goed uit te laten zien. Een goede vachtverzorging verwijdert dode haren; haren die je kat dus niet inslikt als zij zichzelf verzorgt. Zo verklein je de kans op haarballen bij je kat, welke weer kunnen leiden tot problemen in het spijsverteringsstelsel.
- Langharige katten, zoals de Pers, hebben zeer regelmatig een goede borstelbeurt nodig om het klitten van het haar te voorkomen.
- Kortharige katten, zoals de Siamees of Abbesijn, kunnen vaak volstaan met een aantal stevige handstroken over de vacht.
- Heeft je kat een middellange vacht of een dichte ondervacht, zoals de Maine Coon of de Exotische Korthaar, dan is het aan te raden haar zo één keer in de week met een zachte borstel te borstelen.
Gebitsverzorging
Een goede gebitsverzorging begint al als je kitten nog heel klein is. Als je kitten bij je komt wonen, heeft ze nog hoofdzakelijk haar melkgebit. Laat je kitten zo snel mogelijk wennen aan tandenpoetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta.
Gezondheid
Of je kat gezond is, hangt af van een flink aantal zaken. Zoals het tijdig vaccineren, het al dan niet afsluiten van een huisdierenverzekering en of je je kitten castreert/steriliseert. Al deze zaken brengen extra kosten met zich mee.
- Je kat heeft de basisvaccinaties tegen Kattenziekte, Feline Herpesvirus en Feline calicivirus nodig. Je kitten moet twee keer tegen deze ziektes worden geënt met een tussenpoos van drie tot vier weken. De eerste injectie heeft je kitten mogelijk al gekregen omdat deze gegeven mag worden als je kitten negen weken oud is.
- Bij het chippen van je kitten krijgt ze een microchip in haar nek waarmee ze, na registratie, altijd geïdentificeerd kan worden. Ook kan ze met behulp van deze chip thuis worden gebracht indien ze ooit verdwaald. Dierenarts, dierenambulance en asiels kunnen de chips uitlezen.
- Het is belangrijk je kitten vlo-, worm-, en teekvrij te houden. Als het goed is, is je kitten al behandeld tegen deze parasieten; vraag naar de laatste behandeling. Je dierenarts kan je helpen het schema voort te zetten.
- Castreren/steriliseren kan helpen gezondheids- en gedragsproblemen te voorkomen. De meeste katten worden ‘geholpen’ als ze zo’n zes maanden oud zijn.
- Ga jaarlijks met je kat naar de dierenarts voor een gezondheidscheck. Je dierenarts signaleert sneller of je kat bijvoorbeeld te zwaar wordt of misschien iets onder de leden heeft.
Opvoeden
De eerste zes maanden van het leven van je kitten zijn het belangrijkst als het aankomt op opvoeden. In de eerste drie maanden vindt de belangrijkste socialisatie plaats en leert de moeder de kittens de eerste gedragsregels in hun omgang met andere dieren. Er ligt de dus een verantwoordelijke taak bij de fokker, voor wat betreft de eerste socialisatie van jouw kitten. Dit neemt niet weg dat er ook voor jou nog een belangrijke taak is weggelegd voor wat betreft de opvoeding van je kitten. Het is aan jou je kitten op een positieve manier te laten wennen aan haar nieuwe woonomgeving en ongewenst gedrag niet te tolereren.
Dit alles kan best een beetje overweldigend zijn. Neem daarom de tijd alles rustig te onderzoeken en aan te schaffen. Als je goed voorbereid bent als je kitten komt, helpt dat haar weer snel te wennen en des te eerder kunnen jullie optimaal van elkaars gezelschap gaan genieten!