Kies ik een raskat of een Europese Korthaar?
Je hebt de beslissing gemaakt om een kat in huis te nemen. Dan moet je nu nog kiezen wat voor kat dat gaat worden; een raskat, een kruising of een Europese Korthaar (de huis-, tuin- en keukenkat).
Bij het kiezen welke kat het beste bij jou past, zijn er een aantal zaken die je in ogenschouw kunt nemen. Kies je voor een raskat en zo ja, welke dan? Of wil je liever een ‘gewone’ Europese Korthaar ? En wat zijn dan de voor- en/of nadelen? Hoe een kat zich gedraagt is afhankelijk van het genetisch bepaalde karakter en de socialisatieperiode, welke ongeveer drie weken na de geboorte begint en duurt tot wanneer ze zo’n zes maanden oud is.
De raskat
Een echte raskat met stamboom beslaat maar een klein deel van alle in Nederland levende katten. De term raskat betekent over het algemeen dat gedocumenteerd is waar de kat vandaan komt en wie haar ouders en voorouders zijn. De raskat zal geregistreerd zijn onder haar ras , waarmee bepaalde garanties worden gegeven voor wat betreft karaktereigenschappen en afstamming.
Kies ik een raskat of niet?
Daar is geen eenduidig antwoord op te geven; dit is een persoonlijke overweging. Sommige mensen geven de voorkeur aan een kat uit het asiel om hen een fijne tweede kans te gunnen. Ook een raskat kan een tweede kans nodig hebben. De meeste raskatten worden, indien nodig, vaak herplaatst door de fokkers zelf. Maar een enkele keer vindt je wel eens een raskat in het asiel. Soms zoeken fokkers ook een baasje voor de dieren waar zij niet langer mee kunnen of willen fokken. De keuze voor al dan niet een raskat bepaalt mede waar je de kat vandaan kunt halen. Een raskat haal je over het algemeen bij een fokker, een Europese Korthaar vind je in het asiel, online of bij een gelegenheidsnestje.
Waarom zou ik voor een raskat kiezen?
Een raskat is het resultaat van een bewuste kruising van de ouders. Krijgt ze lang haar, welke vorm krijgen haar kop en oortjes en hoe groot wordt ze. Via de bewuste kruising kan ook het gedrag en het karakter beïnvloed worden. Dit is waarom er per ras een vrij specifieke omschrijving van het karakter gegeven kan worden. Bij een Europese Korthaar is het veel lastiger in te schatten hoe het karakter zal uitpakken. Voorstanders van niet-raskatten zullen dit aanmerken als de charme van de Europese korthaar. Het kiezen voor een raskat wordt vaak ingegeven door de voorkeur van een uiterlijk, maar ook het karakter speelt een grote rol.
Bijvoorbeeld: een Ragdoll staat bekend om haar rustige en relaxte karakter, waardoor zij zich snel thuis voelt. De Noorse Boskat heeft een heel sociaal karakter waardoor ze heel geschikt is als huisdier voor kinderen. Oosterse katten zijn dan weer veeleisender en vragen meer aandacht van hun baasjes en hechten meer waarde aan menselijk contact. Het loont dus je te verdiepen en de specifieke eigenschappen per ras om te kijken welke kat het beste bij jou past.
Op dit moment zijn de Ragdoll, Maine Coon en de Bengaal redelijk populair. De laatste jaren zijn er ook wat nieuwe rassen bij gekomen zoals de haarloze Sphynx, de zachte Rex met gekrulde vacht.
Je zult misschien geneigd zijn te kiezen voor het uiterlijk van een kat, maar het karakter is eigenlijk belangrijker. Dat gaat bepalen of jullie een band op zullen bouwen en of je kunt genieten van het gezelschap van je nieuwe huisgenoot. Om goed uit te zoeken wat bij jou past, kun je informatie inwinnen bij fokkers of kattenshows.
Waarom zou ik voor een kruising of Europese Korthaar kiezen?
Als er eenmaal een officieel ras is, zullen alleen de katten met de juiste uiterlijkheden en karaktereigenschappen gebruikt worden voor het voortzetten van dat ras. Als er slechts een kleine groep is die aan die strenge eisen voldoet, kan de genenpoel erg klein worden. Inteelt ligt dan op de loer met alle risico’s op genetische afwijkingen van dien. Er bestaan inmiddels meerdere DNA-testen om de ouderparen te testen op de aanwezigheid van bepaalde ongewenste genen, waardoor het risico op ongezonde kittens zo veel mogelijk gereduceerd wordt. Goede fokkers zetten zich in voor het voortbrengen van gezonde raskatten.
Helaas bestaan er ook fokkers die juist extreme uiterlijkheden in stand houden. Zo bestaan er Siamezen en Oosterse katten met extreem lange koppen en hebben bepaalde Perzen en Exotische rassen juist extreem platte neuzen. Deze extremen hebben gevolgen voor de anatomie van de katten en deze leiden veelvuldig tot gezondheidsproblemen.
Bij een kruising of een Europese Korthaar heb je aanzienlijk minder kans op gezondheidsproblemen ten gevolge van inteelt of extreme uiterlijkheden.
Kies ik voor een kater of een poes?
Het is de vraag of er noemenswaardige verschillen zijn tussen katers en poezen. Bij raskatten zijn de verschillen te verwaarlozen omdat deze al gefokt worden op karakter.
Bij niet-raskatten, waarbij het karakter minder goed te voorspellen is, wordt wel gesteld dat over het algemeen maar zeker niet altijd katers relaxter en toleranter zijn maar ook vaker en langer van huis blijven. Een poes zou dichter bij huis blijven, maar ook dominanter zijn in en om huis wat het samenleven met andere huisdieren kan bemoeilijken.
Ongewenst gedrag als sproeien in huis (katers) en krolsheid bij poezen kunnen (grotendeels)voorkomen worden door je kitten te laten castreren/steriliseren.
Ongeacht of je nu een raskat of een Europese Korthaar kiest, onthoud dat elke kat een eigen individu is, met een eigen karakter, persoonlijkheid en behoeften. Waar de ene kat prima als binnenkat gehouden kan worden, kan het binnen moeten blijven een andere kat diep ongelukkig maken. Vraag de fokker of de medewerker van het asiel altijd naar het karakter van de kat en overleg of de kat bij jouw levensstijl en in jouw woonomgeving gelukkig kan worden.