Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Hoe Hoe introduceer ik mijn kitten aan de andere huisdieren?

Het ontmoeten van andere huisdieren is een spannende en belangrijke stap in het leven van een kitten. Als je wilt dat de kennismaking van je nieuwe kitten met je andere huisdieren goed verloopt, begeleid dit proces dan zorgvuldig.

Het introduceren van een nieuwe huisgenoot aan je huisdieren, kan een uitdaging zijn. Uiteindelijk zullen zij samen de hiërarchie bepalen, maar het is aan jou om dit proces zoveel mogelijk in goede banen te leiden en geen agressie toe te staan. Neem de tijd en heb geduld, want de eerste kennismaking bepaalt voor een groot deel hoe de dieren de rest van hun leven met elkaar omgaan.

Introductie zonder stress 

Het wennen aan de nieuwe leefomgeving, het ontmoeten van de gezinsleden en de andere dieren is een grote en indrukwekkende stap in het leven van je nieuwe kitten. Hoe dit gebeurt bepaalt of en hoe je kitten zich aanpast. Het moet een stressvrij proces zijn zodat je kitten rustig op kan groeien tot een zelfverzekerde en gezonde kat. 

Laat je dieren in het begin nooit samen alleen. Zo kun je tijdig ingrijpen indien het dreigt mis te gaan. Wees er zeker van dat je kitten geen ziektes bij zich draagt die zij over kan brengen op de andere huisdieren, dus bezoek voorafgaand voor alle zekerheid even de dierenarts. 

Hier volgen wat tips die je kunnen helpen je kitten te introduceren aan andere honden en/of katten: 

  • Houd de dieren de eerste paar dagen apart en gun je kitten de gelegenheid het huis te verkennen zonder de andere dieren om zich heen.
  • Laat je eerdere huisdieren wennen aan de geur van je nieuwe kitten door het kleedje waar zij op slaapt of waarmee je haar snoetje afveegt, in de ruimte van de andere dieren te leggen.
  • Wennen aan de geur van de ander kan ook door eerst je bestaande dier te aaien en dan zonder je handen te wassen je kitten te aaien. Doe dit ook omgekeerd; zo leren de dieren elkaars geur te herkennen.
  • Blijf voldoende aandacht besteden aan je eerste huisdieren en ontneem hen geen privileges die zij eerst wel hadden. Geef hen altijd toegang tot hun favoriete plekjes.
  • Zorg dat je nieuwe kitten een eigen ruimte heeft waar zij zich terug kan trekken. 

Je kitten introduceren bij je hond 

Als je hond al katten gewend is en leuk vindt, zal de introductie een stuk eenvoudiger zijn. Goed gesocialiseerde honden zullen een kat sowieso redelijk makkelijk accepteren. Hoe ouder de hond, hoe groter de kans dat de hond de komst van je kitten minder leuk zal vinden. Het beste kun je je hond even aanlijnen als hij je kitten voor het eerst gaat ontmoeten. Je kitten mag zich vrij bewegen. Laat de twee elkaar een aantal keer op deze manier ontmoeten en haal ze tijdig weer uit elkaar. Voorkom een negatieve situatie en laat de twee pas samen los als je de situatie volledig vertrouwt.

  • Houd je hond eerst aan de lijn en beloon hem als hij rustig blijft.
  • Zorg dat je kat niet in het nauw komt en laat de introductie plaatsvinden in een ruimte waar je kitten zich comfortabel voelt. Zorg dat je kitten kan schuilen of hoog kan zitten.
  • Voorkom dat je hond je kitten kan najagen. Laat je kitten op haar tempo contact zoeken met de hond.
  • Forceer geen contact tussen de twee, laat hen zelf het tempo bepalen. 

Je kitten introduceren bij je kat(ten) 

De introductie van je kitten bij andere katten kan een grotere uitdaging zijn. Hoewel katten over het algemeen sneller een kitten zullen accepteren dan een andere volwassen kat, zullen zij per definitie niet blij zijn om een soortgenoot hun territorium te zien binnentreden. Katten zijn van nature solitaire dieren en de meeste leven het liefst alleen. In eerste instantie zullen ze dus wat dreigend gedrag vertonen. Hoe lang dit aanhoudt is afhankelijk van de dieren en de situatie. 

Laat de katten op gezette tijden met elkaar kennis maken onder jouw supervisie. Uiteindelijk zal de vijandigheid steeds verder afnemen en zullen zij een territoriaal verbond sluiten. Ook hier geldt: forceer geen contact tussen de katten en laat ze zelf het tempo bepalen.

  • Plan de introductie zorgvuldig en zorg ervoor dat alle katten voldoende ruimte hebben om zich te verstoppen en elkaar te mijden. Laat ze het liefst kennismaken op neutraal terrein en in een grote kamer zodat ze hun afstand kunnen bewaren.
  • Zorg dat ze weg kunnen komen van elkaar als daar behoefte aan is. Je zou de deur tussen de twee kamers waar de katten verblijven met een haak op een kier kunnen zetten; zo kunnen zij elkaar ruiken, zien en observeren zonder dat het tot een gevecht kan komen.
  • Houd de eerste introductie kort en maak deze gedurende de dagen verstrijken steeds een beetje langer.
  • Zorg dat alle katten hun eigen slaapplaats en eet- en drinkplek hebben; katten houden niet van delen.
  • Zorg dat je voor elke kat een kattenbak hebt en het liefst eentje extra, zodat ze een keuze houden.
  • Zijn het binnenkatten, zorg dan voor voldoende afleiding, speelgelegenheid en verstopplekjes. Bijvoorbeeld: elke kat zou zijn eigen krabpaal moeten hebben waar hij kan krabben en op kan zitten/liggen.
  • Laat katten ‘het nooit uitvechten’. Katten kennen geen overgave en zullen doorvechten. Met als resultaat een verstoorde verhouding die zich nog maar moeilijk laat herstellen.

Gedragsproblemen ontstaan onder andere wanneer één van de katten zich niet vrij kan bewegen in het territorium van de ander. Zorg er dus voor dat elke kat zijn gewoontes (eten, drinken, spelen, slapen, behoefte doen) kan handhaven zonder confrontatie met de andere kat(ten). Hoewel je je dieren niet kunt dwingen elkaar leuk en aardig te vinden, kun je goed gedrag natuurlijk wel belonen en stimuleren. Beloon je hond of kat dus als zij interesse in je kitten tonen, zonder te blazen, grommen en haar te willen najagen. 

Blijf altijd stilstaan bij de behoeften van elk dier bij jou in huis en probeer hen daarin zoveel mogelijk tegemoet te komen om stress en ongenoegen zo veel mogelijk te voorkomen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…

Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw kat nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)
Gratis kittenpakket?

Gratis kittenpakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis kittenpakket aan (Opent in nieuw venster)

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact