Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Hoe adopteer je een kat?

Een zwerfkatje van de straat redden of een kat uit het asiel halen kan een heel goed gevoel geven. Toch zijn er wel wat zaken waar je op moet letten bij het adopteren van een kat.

Een asiel- of straatkat een plaats bieden in jouw huis is een nobele daad en kan bepaalde voordelen bieden. Toch zijn er ook wat punten waar je rekening mee kunt houden. 

Voordelen van een kat adopteren 

Het adopteren van een kat uit een asiel kan het begin zijn van een dankbare reis die jullie samen gaan afleggen. Wat zijn de voordelen van een kat adopteren?

  • De medewerkers van het asiel kennen alle katten en hun karakters. Zij kunnen je prima helpen een kat uit te zoeken die bij jou en je levensstijl past.
  • Katten uit het asiel zijn behandeld tegen parasieten (vlooien, wormen), goed nagekeken door de dierenarts en meestal al gecastreerd/gesteriliseerd. De kosten zijn over het algemeen niet zo hoog voor het adopteren van een asielkat.
  • De medewerkers van het asiel zullen je altijd naar je woonsituatie en levensstijl vragen, om er zeker van te zijn dat de kat van jouw keuze ook daadwerkelijk gelukkig wordt bij jou. Een gelukkige kat maakt jou weer blij.
  • Een volwassen kat is zindelijk en minder druk dan een kitten. 

Uitdagingen van het adopteren van een kat

Het adopteren van een kat brengt ook wat uitdagingen met zich mee, zoals:

  • Als je voor een kitten kiest, ben je er dan van bewust dat deze meer aandacht nodig heeft en vraagt dan een volwassen kat.
  • Een kitten moet vaak nog worden opgevoed en zindelijk gemaakt worden.
  • Bij een volwassen kat weet je niet precies wat zij in het verleden heeft meegemaakt en zou zij gewoontes kunnen hebben die jij minder prettig vindt. 

Tips bij het adopteren van een kat 

Als je eenmaal besloten hebt om een kat te gaan adopteren, hebben wij hier een aantal tips voor je:

  • Stel vragen. Vraag wat de asielmedewerkers weten over de kat en hoe de kat in het asiel terecht is gekomen. Vraag of de kat misschien afwijkend gedrag heeft of gezondheidsproblemen. Vraag ook hoe de kat mogelijk reageert op andere huisdieren en kinderen, indien dat van toepassing is op jouw leefsituatie.
  • Breng wat tijd door met de kat. Probeer een paar keer op bezoek te gaan om wat tijd door te brengen met de kat van je keuze en bekijk rustig of jullie samen ook echt een klik hebben. 

Je kat mee naar huis nemen 

En dan is het tijd om je geadopteerde kat mee naar huis te nemen. Hoe kun je ervoor zorgen dat zij zich zo snel mogelijk huis voelt?

  • Laat je kat stapje voor stapje aan haar nieuwe omgeving wennen en begin het liefst in de kamer waar ook de kattenbak komt te staan. Zorg dat dit een rustige kamer is.
  • Wees voorzichtig met de introductie met andere huisdieren. Hou ze in eerste instantie apart en wissel bijvoorbeeld speeltjes en kleedjes uit zodat ze vast kunnen wennen aan elkaars geur.
  • Zorg dat je huis veilig is voor je nieuwe huisgenoot en berg giftige stoffen goed op, zorg dat je kat niet naar beneden kan vallen als je een balkon hebt en check of er giftige planten op je balkon of in de tuin staan.
  • Houd je kat minimaal vier weken binnen om te voorkomen dat ze haar huis niet meer terug kan vinden als ze straks wel naar buiten mag. Wanneer je haar voor het eerst naar buiten laat zorg dan dat ze nog niet gegeten heeft, eten is een goede motivatie om weer thuis te komen.
  • Ga van tevoren op zoek naar een dierenarts waar jij een goed gevoel bij hebt en breng je kat zo snel mogelijk even langs voor een gezondheidscheck en kennismaking. Het liefst voor je je nieuwe huisgenoot introduceert aan de eventueel al aanwezige huisdieren.

Waar adopteer ik een kat? 

Er zijn verschillende mogelijkheden om een kat te adopteren, zoals:

  • Via vrienden of buren die bijvoorbeeld een gelegenheidsnestje hebben. In dit geval ben je vaak zelf verantwoordelijk voor het tijdig vaccineren en ontwormen van je kitten.
  • Via het asiel. Je kunt naar het asiel bij jou in de buurt gaan, maar ook online kijken op dierenasiels.com waar alle asielkatten van Nederland op staan.
  • Via andere online platformen zoals ikzoekbaas.nl van de Dierenbescherming of verhuisdieren.nl waarbij katten direct van het oude baasje naar het nieuwe baasje worden herplaatst, zonder een verblijf in het asiel.
  • Via je dierenarts. Je dierenarts kent vaak wel dieren voor wie niet goed meer gezorgd kan worden of die geen thuis hebben. Anders weten zij vaak wel waar je op een verantwoordelijk manier een kat kunt adopteren. 

Verdiep je altijd even goed in de manier waarop je een kat zou willen adopteren en ga na of deze manier bij je past.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…

Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw kat nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)
Gratis kittenpakket?

Gratis kittenpakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis kittenpakket aan (Opent in nieuw venster)

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact