Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Wat kost een kitten?

Overweeg je een kitten te nemen? Dat is natuurlijk ontzettend leuk! Om je te helpen bij je keus, is hier een overzicht van de kosten die komen kijken bij de aanschaf van een kitten. Hoe hoog deze kosten zijn, is van een aantal factoren afhankelijk: wat voor een kitten wil je, heb je al eerder een kat gehad, en, vreemd genoeg, wanneer wil je jouw kitten hebben?

Pups worden het hele jaar door geboren, maar kittens vooral in bepaalde delen van het jaar, namelijk in het voorjaar of het najaar. Dan is er dus een overvloed aan huis-, tuin- en keukenkittens. Deze zijn vaak gewoon gratis af te halen, terwijl je in tijden van wat meer schaarste toch al gauw 150 euro voor eenzelfde kitten betaalt. 

Wil je een kitten van een bepaald ras, dus met een stamboom? Dan moet je toch wat dieper in de buidel tasten. Hoe populairder en exclusiever het ras, hoe duurder de kitten. En zijn de ouders prijzen winnende katten, dan schiet de prijs nog verder omhoog. 

De prijs voor een raskitten met stamboom begint rond 200 euro, maar kan oplopen tot wel 1000 euro.  Daar staat tegenover dat je soms bij een asiel al een kitten kan kopen vanaf 80 euro. Deze raskittens en de asielkittens zijn al gevaccineerd en gechipt. Als je een kitten gratis ophaalt, moet je de kosten voor vaccinatie (20 tot 45 euro) en chippen (18 tot 50 euro) zelf betalen. 

Als je een kat hebt of hebt gehad, heb je al allerlei spulletjes, maar als je voor het eerst een kitten koopt, moet je ook nog van alles aanschaffen: één of meerdere manden en/of kussens, een transportmand, een halsbandje, een voeding- en één of meerdere waterbakken, twee kattenbakken, krabpalen, een klimpaal, een kattenluik, een borstel, een vlooienkam en speeltjes. 

Als je een poesje wilt, moet je er goed over nadenken of je ooit ook weer kittens wilt. Als dat niet zo is, is het wellicht verstandig om haar op tijd te steriliseren, ook als ze niet standaard naar buiten kan: een krolse poes is zo ontsnapt! Veel maar lang niet alle huis-, tuin- en keukenkaters worden gecastreerd om de kans op sproeien, vechten en zwerven te verkleinen. De extra spullen kosten inclusief sterilisatie of castratie gemiddeld 325 euro. 

Daarnaast zijn er terugkerende kosten, zoals voeding, kattengrit, en de jaarlijkse reguliere dierenartskosten voor vaccinaties, wormenkuren en middelen tegen vlooien en teken. De hoogte van deze kosten ligt rond de 550 euro per jaar. 

 

Aanschaf

Overig eenmalig

Terugkerend

Kitten stamboom

200 – 1000 euro

65 – 585 euro

550 euro

Kitten zonder stamboom

0 - 150 euro

65 – 585 euro

550 euro

Kitten asiel

80 – 100 euro

65 – 585 euro

550 euro

 Andere terugkerende kosten zijn afhankelijk van wat je zelf wilt, en van het ras van je kitten, zoals kosten voor:

  • Trimsalon voor de vachtverzorging
  • Pension voor opvang tijdens vakantie
  • (Onverwachte) (dierenarts)kosten
  • Verzekering tegen dierenartskosten en de kosten van een gedragsdeskundige: hopelijk gebeurt er nooit iets met je kitten, maar als je toch een dierenarts of gedragsdeskundige moet inschakelen, kan dat een hele uitgave worden. Als je goed verzekerd bent, hoeven de kosten in elk geval geen belemmering te zijn voor een behandeling. Dat kan een enorme geruststelling zijn. 

Zoals je ziet, zijn de verschillen bij aanschaf behoorlijk groot. Daarom is het verstandig om van tevoren goed na te denken over wat voor een kat je zou willen, en te kijken welk kitten daar dan het beste bij past.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…

Gratis kittenpakket?

Gratis kittenpakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis kittenpakket aan (Opent in nieuw venster)
Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw kat nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact