Wanneer is mijn kat oud?
Elke levensfase van je kat vraagt een andere verzorging. Maar wanneer is je kat nu een ‘senior’ en welke zorg vraagt deze levensfase precies?
Elke levensfase van je kat vraagt een andere verzorging om het welzijn van je kat te ondersteunen. Wanneer is je kat een ‘senior’ en aan welke signalen kun je deze levensfase herkennen?
De leeftijd van je kat in mensenjaren
Net als bij mensen zijn katten ook niet op een bepaalde leeftijd ineens oud. Dat verschilt per kat. Maar over het algemeen kun je aannemen dat je kat na haar 7e levensjaar ouder wordt en als zij ongeveer 12 is, zul je het vaak ook aan haar gaan merken. Vanaf deze leeftijd neemt de celvernieuwing af, nemen de lichaamsfuncties in activiteit af, waaronder ook haar hartfunctie en immuunsysteem.
Leeftijdsindeling van katten:
- 7-10 jaar; je kat is volwassen (daarvoor is ze jongvolwassen)
- 11-14 jaar; je kat is een senior
- 15 jaar en ouder; ze is bejaard te noemen
In vergelijking met mensenjaren zou je kunnen stellen dat een 10 jaar oude kat gelijk staat aan 56 mensenjaren. Het komt best vaak voor dat een kat 20 jaar wordt. Dat is vergelijkbaar met een 96-jarig persoon.
Signalen dat je kat ouder wordt
Hoewel elke kat natuurlijk anders oud wordt, zijn er wel wat algemene signalen die je kunt herkennen. Ouder wordende katten ruiken, proeven en zien minder goed, waardoor ze minder graag eten. Minder goed eten kan ook een gevolg zijn van een pijnlijk gebit. Gewichtsverlies is hiervan vaak het gevolg.
Haar gewrichten kunnen wat stijver worden. Als ze echte gewrichtsproblemen heeft, zoals artrose, kan ze problemen krijgen met bewegen en hier ook behoorlijk pijn van ervaren. Haar stijfheid kan haar in de weg zitten bij het zichzelf verzorgen en schoonhouden en dit kan een effect hebben op haar huid en vacht. Haar vacht kan minder gaan glanzen en lichter van kleur worden.
De werking van het immuunsysteem neemt af waardoor je kat bevattelijker wordt voor ziektes en infecties. Ze kan last krijgen van haar spijsverteringsstelsel waardoor ze meer moeite krijgt met het verteren van haar voedsel en het absorberen van voldoende voedingsstoffen.
Hoe herken ziekte bij je oude kat?
Veel symptomen worden weggeschreven onder het mom van ‘de kat wordt gewoon een dagje ouder’. Maar vaak ligt er een serieuzer probleem aan ten grondslag, waar wel degelijk iets aan te doen is.
Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Een kat zal eerder minder bewegen dan dat ze mank zal lopen of klagelijk zal miauwen omdat ze pijn heeft. Daarom is het belangrijk het serieus te nemen als je kat minder actief wordt. Springt ze niet meer over de schutting of kruipt ze niet meer op dat ene hoge plekje? Neem haar mee naar de dierenarts om haar na te laten kijken.
Symptomen van ziekte bij een oude kat:
- Verminderde eetlust, gewichtsverlies; ze heeft mogelijk problemen met haar spijsverteringssysteem of een andere onderliggende ziekte.
- Vaker plassen en meer drinken; ze heeft mogelijk nierproblemen of suikerziekte.
- Stijfheid, mank lopen of moeite hebben met opstaan; ze heeft mogelijk artrose.
- Ze oogt gedesoriënteerd, angstig of ze vertoont afwijkend gedrag.
Bezoek regelmatig je dierenarts met een seniorkat voor een algehele gezondheidscheck. Zo signaleer je sneller problemen en kun je – indien nodig - tijdig starten met een behandeling.