Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Waarom valt mijn kat ineens af?

Als je kat ineens gewicht verliest kan dit een symptoom zijn van een dieperliggend probleem of ziekte. Wat zou de oorzaak van gewichtsverlies kunnen zijn?

Het gewicht van je kat verandert naar mate ze ouder wordt en is deels afhankelijk van het geslacht, ras, de voeding, leeftijd en levensstijl. Maar als een kat ineens gewicht verliest, is dat een indicator dat er iets niet in orde is met haar gezondheid. Het is aan te raden contact op te nemen met de dierenarts. 

Maag-darmstoornis bij je kat

Als je kat last heeft van haar maag en/of darmen kan dit leiden tot een verminderde eetlust. Als dit aanhoudt, verliest je kat uiteindelijk gewicht. Je kat kan bijvoorbeeld last hebben van een chronische ontsteking van de darmwand, een verstoorde darmflora, een allergie of een chronische infectie. Als het de dunne darm betreft, is de kans groot dat haar vacht er ook wat vaal en onverzorgd uitziet. 

Blokkade in het spijsverteringssysteem

Het kan ook zijn dat je kat een blokkade heeft in haar maagdarmstelsel door iets dat ze per ongeluk heeft ingeslikt. Denk maar eens aan die kleine rubberen oordopjes! Hierdoor kan haar spijsvertering stagneren en daar wordt ze heel ziek van. Ze gaat overgeven en wordt sloom. Als je zoiets vermoedt, raadpleeg dan direct je dierenarts. Zij kan door middel van een onderzoek vaststellen wat precies het probleem is.

Leverproblemen bij je kat

Helaas laten katten het niet snel zien dat ze zich niet lekker voelen. Bij een leverprobleem is dat extra vervelend, want als je dan aan je kat merkt dat ze niet lekker is, is de aandoening vaak al ver gevorderd. Als je kat sloom is, vaker overgeeft en slecht of niet eet, is het zaak direct naar de dierenarts te gaan. 

Parasieten bij je kat

Er zijn twee veelvoorkomende type parasieten die gewichtsverlies bij je kat kunnen veroorzaken: giardia en coccidia. Beide veroorzaken diarree en kunnen uitdroging tot gevolg hebben. Toxoplasmose, een vorm van coccidiose, komt veel voor en is overdraagbaar op mensen. Als je vermoedt dat je kat een parasiet heeft, neem dan contact op met je dierenarts. Er is medicatie nodig om van deze parasieten af te komen. 

Haarballen bij je kat

Katten brengen graag veel tijd door aan het zichzelf verzorgen. Hiermee houden ze hun lichaamstemperatuur op orde, houden ze hun vacht en huid vrij van irritaties en voorkomen ze stress. Maar als het haar dat ze daarmee binnen krijgen niet goed door het spijsverteringsstelsel wordt geleid en er via de ontlasting weer uit komt, kunnen de haren zich ophopen en een haarbal vormen. Deze bollen van haar kunnen oprispingen, verstopping en eetlustvermindering tot gevolg hebben. En uiteindelijk leiden tot gewichtsverlies. 

Vitaminegebrek bij de kat

Als gewichtsverlies gepaard gaat met een schilferige huid, kaalheid en veelvuldig krabben, kan dat een indicator zijn van een tekort aan vitamine B-complex. Deze vitamine is oplosbaar in water en kan daarom niet opgeslagen worden in het lichaam van je kat. Het is daarom noodzakelijk dat ze dagelijks voldoende vitamine B binnen krijgt via haar voeding. Zorg dus dat je je kat een goede uitgebalanceerde voeding geeft, zodat je geen supplementen hoeft te geven. Met het toedienden van supplementen loop je namelijk weer een risico op een teveel aan vitamines. 

Als je kat ineens gewicht verliest is het altijd raadzaam om langs de dierenarts te gaan. Door middel van een uitgebreid onderzoek kan zij vaststellen wat de oorzaak is van het gewichtsverlies. 


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…

Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw kat nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)
Gratis kittenpakket?

Gratis kittenpakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis kittenpakket aan (Opent in nieuw venster)

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact