Waarom schilfert de huid van mijn kat?
Je kat heeft jeuk, krabt regelmatig en heeft een schilferige huid. Je kat lijkt wel een soort roos te hebben! Hoe komt dat en wat kun je ertegen doen?
Katten kunnen net als mensen last hebben van huidschilfering. Omdat katten veel meer haar hebben dan wij, kan huidschilfering bij hen een veel vervelendere aandoening zijn dan voor ons. Overmatige huidschilfers kunnenhun huid aantasten en de huid beschermt je kat juist tegen parasieten, infecties en irritaties.
Wat is huidschilfering bij katten?
Als de huid van de kat schilfert is dat indicatie dat er iets mis is met de huid. De huid gaat extra nieuwe huidcellen aanmaken. Deze komen er aan de buitenkant weer vanaf; schilfering. De huid heeft meer moeite bacteriën tegen te houden waardoor deze kan gaan ontsteken en jeuken. De huid van je kat ziet er dan droog en mogelijk geïrriteerd of rood uit. Er zullen witte schilfers in haar vacht plakken, die je ook terug zult vinden op haar slaapplek of op jouw kleding. Afhankelijk van hoe ernstig je kat huidschilfering heeft, kun je ook wat korstjes op de huid aantreffen, meer haarverlies, kale plekken en je kat wast zichzelf mogelijk meer dan normaal.
Wat veroorzaakt huidschilfering bij mijn kat?
Als je kat huidschilfering heeft, kunnen daar meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen. Schilfers zijn bijvoorbeeld een symptoom van een huidschimmelinfectie (ringworm), welke de huid binnendringt via wondjes en haarzakjes en de bovenste huidlaag aanvalt. Schimmelinfecties worden overgedragen door borstels, kammen, nagelknippers of ligkussens. Katten die zichzelf goed wassen, likken de schimmelsporen weg voor ze de huid kunnen bereiken. Naast de schilfers zou je kat dan een onregelmatige vacht hebben met misschien wel wat kale plekken, broos haar, haaruitval en rode plekken op de huid.
Ook de voeding van je kat kan schilfers veroorzaken, als je kat een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Het proces van huidvernieuwing en haargroei verbruikt tot wel 30% van de eiwitinname van je kat. Het is daarom belangrijk dat zij hoogwaardige en voldoende eiwitten binnenkrijgt. Daarnaast zijn omega-3 en 6 vetzuren essentieel voor een gezonde huid. Deze vetten kan je kat niet zelf aanmaken, dus is zij afhankelijk van haar voeding. Dit geldt ook voor vitamine A, die tevens een belangrijke rol speelt in het hebben van een gezonde huid.
De levensstijl is nog een factor die van invloed kan zijn. Als de omgeving waarin je kat verblijft heel warm is, kan haar huid uitdrogen. Dit, in combinatie met excessief wassen, is een veelvoorkomend probleem bij binnenkatten. Denk erom dat als je je kat met regelmaat wast, dat je het liefst alleen een beetje water gebruikt of een speciale shampoo voor katten. Shampoos voor mensen hebben een andere zuurgraad die niet passend is voor de huid van je kat.
Hoe behandel ik mijn kat tegen huidschilfering?
Als je huidschilfering hebt vastgesteld bij je kat, is het alsnog belangrijk even langs de dierenarts te gaan. Zij kan beoordelen of je kat een huidschimmelinfectie of een andere parasiet heeft. Als je kat een gevoelige huid heeft, kun je haar ook ondersteunen door haar een passende voeding te geven, die extra voedingsstoffen bevat om haar huid en vacht in goede conditie te houden. Kijk ook of je misschien in haar leefomgeving wat zaken aan kunt passen die een gezonde huid stimuleren.
Normaal gesproken is huidschilfering bij de kat redelijk eenvoudig op te lossen. Vraag je dierenarts om advies en zorg er samen voor dat de huid en vacht van jouw kat weer in topconditie komen.