Hoe komt het dat mijn kat meer haar verliest?
Er zijn verschillende oorzaken aan te duiden waarom je kat meer haar verliest – plukken haar of overmatig over het gehele lijf, dan normaal.
Een glanzende dikke vacht is een goede indicator of je kat goed in haar vel zit. Elke kat verliest wel wat haar, maar als je kat overmatig haar verliest, is dat een teken dat het ergens niet helemaal in orde is.
Haaruitval door ringworm
Ringworm is een van de voornaamste oorzaken van haaruitval bij katten. Het is een schimmelinfectie die erg besmettelijk is en veel voorkomt in huishoudens waar meerdere katten wonen. De meest voorkomende vorm is Microsporum canis (M. canis), die je kat kan krijgen van een andere kat die ermee geïnfecteerd is of ze loopt het op uit de omgeving. Deze schimmel blijft maanden besmettelijk. De schimmel treedt de huid van je kat binnen via kleine wondjes in de huid, veroorzaakt door een krab, beet of schaafwondje en nestelt zich in de buitenste huidlaag of in de haarzakjes. Ringworm heeft meer kans zich te nestelen in delen die je kat zelf niet zo makkelijk schoon kan houden, zoals haar kop. Ook als het immuunsysteem van je kat verzwakt is, door ziekte of medicijnen, is je kat gevoeliger voor ringworm.
De symptomen van ringworm kunnen bij elke kat anders zijn, maar over het algemeen verliest je kat haar op bepaalde plekken in haar vacht en is de huid rood of geïrriteerd en misschien wat schilferig. Het haar kan ook wat broos zijn. Ringworm kan behandeld worden, maar dit moet in verschillende stadia om alle sporen te tackelen. Ook is het belangrijk dat de leefomgeving van je kat goed gereinigd wordt. Ringworm is erg besmettelijk, ook voor de mensen in de omgeving van de kat. Mocht je het vermoeden hebben dat je kat ringworm heeft, neem dan direct contact op met je dierenarts, om verdere verspreiding te voorkomen.
Haaruitval door excessieve verzorging
Het verzorgen van haar vacht, behoort tot de dagelijkse routine van je kat. Zo houdt ze haar vacht en huid in goede conditie. Echter als de verzorging excessieve vormen aanneemt, is er iets anders aan de hand. Als je kat zichzelf wast, ontdoet ze haar vacht van parasieten, loszittende haren, oneffenheden en andere zaken die haar huid kunnen irriteren. Haar tong kan haren echter ook afbreken, wat juist leidt tot haarverlies. Als je kat zichzelf overmatig wast, kan dat leiden tot een slechte vachtconditie en zelfs tot kale plekken. Daarnaast loopt je kat het risico meer dode haren binnen te krijgen, wat haarballen kan veroorzaken en tot problemen in haar spijsverteringsysteem kan leiden.
Overmatig wassen kan een uiting van een gedragsprobleem zijn, bijvoorbeeld als je kat veel stress ervaart. Ze kan zichzelf dan gaan wassen om zichzelf tot rust te brengen. Het kan ook een uiting van verveling zijn; als de leefomgeving van je kat niet uitdagend genoeg is, kan ze uit verveling zichzelf overmatig gaan wassen. Als je ziet dat je kat zichzelf te veel wast, is het verstandig advies aan je dierenarts te vragen om de oorzaak te achterhalen.
Haaruitval vanwege de voeding
Als je kat niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om haar vacht en huid gezond te houden, kan haar haar uit gaan vallen. De huid en vacht van je kat heeft een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten nodig om goed te kunnen groeien en in goede conditie te blijven. Ongeveer 30% van de eiwitinname van je kat gaat naar de aanmaak van nieuwe huidcellen en haar. Als je kat niet voldoende eiwitten binnenkrijgt, of een eiwit dat veel energie kost om te verteren, kan dat resulteren in een dunnere, broze vacht of zelfs haaruitval. Vitamine A en E zijn natuurlijke antioxidanten en essentieel voor een gezonde huid en vacht. Zij stimuleren de celvernieuwing. Als je kat hier niet voldoende van binnenkrijgt, kan zij geen keratine aanmaken; het hoofdbestanddeel voor haar.
Haaruitval kan gestopt worden met behulp van medicijnen, aanpassingen in de leefomgeving en het aanbieden van de juiste voeding. Vraag je dierenarts om advies!