Heeft mijn kat een allergie?
Als je kat zichzelf vaker krabt, likt of wast kan dit een symptoom van een allergie zijn. Hoe stelt een dierenarts eigenlijk vast of het daadwerkelijk een allergie is en wat kun je zelf doen om je kat hierin te ondersteunen?
Net als mensen kunnen katten een allergie hebben er daar de nare consequenties van ondervinden. Hoewel allergieën goed te behandelen zijn, kan het uitdaging zijn om uit te vinden wat de allergie precies veroorzaakt bij je kat. Hiervoor heb je meestal de hulp van je dierenarts nodig.
Symptomen van allergie bij katten
Aan de huid van je kat kun je vaak het eerst zien of je kat een allergie heeft. Je voelt misschien wat korstjes als je je kat aait, misschien zie je rode plekken op de huid of oneffenheden op haar koppie, buik of dijen. Katten met een allergie krabben veel of wassen zichzelf overmatig om de jeuk te verlichten. Dit kan uitmonden in een gehavende vacht en haaruitval.
Waarom is het zo lastig de oorzaak van de allergie vast te stellen?
Er zijn drie voornaamste oorzaken van een allergie bij katten: vlooien, een bestandsdeel in hun voeding of een allergie voortkomend uit hun omgeving. Vaststellen wat de allergische reactie bij jou kat veroorzaakt is een lastig traject waarbij je dierenarts een eliminatieproces in zet om zo uit te vinden wat de jeuk bij jouw kat veroorzaakt.
Wat kan een dierenarts betekenen?
Allereerst gaat je dierenarts bekijken of de oorzaak iets anders kan zijn dan een allergie. Een allergische reactie lijkt veel op dezelfde reactie die katten hebben als ze last hebben van parasieten (vlooien of mijten) of een schimmelinfectie (ringworm). Als dit is uitgesloten kan de dierenarts haar onderzoek voortzetten. Allereerst zal je dierenarts je kat behandelen tegen vlooien. Katten kunnen overgevoelig zijn voor vlooienbeten en door het vele krabben kunnen er dan wondjes en ontstekingen ontstaan. Je dierenarts zal je vragen een sterk antivlooienmiddel te gebruiken en ook je andere huisdieren te behandelen. Daarnaast zal ook de leefomgeving van je dier behandeld moeten worden.
Als je kat nog steeds symptomen van een allergie vertoont, wordt je kat waarschijnlijk op een hypoallergeen dieet gezet om een voedselallergie uit te sluiten. Dit traject duurt zo’n acht weken. Verdwijnen de symptomen dan zal je kat weer teruggezet worden op haar oude voeding. Als de allergie dan terugkeert, is het duidelijk dat je kat allergisch is voor een bestanddeel in die voeding.
Als het geen voedselallergie blijkt te zijn, dan is het een allergie waarvoor een medicijn uitgeschreven kan worden.
Wat kan voeding doen bij allergie?
Het dieet van je kat heeft direct invloed op de huid van je kat, haar grootste orgaan. Een voeding die speciaal is samengesteld voor een kat met een gevoelige huid kan de reacties op een allergie verminderen en je kat ondersteunen in de opbouw van een gezonde huid.
Deze voeding bestaat uit zorgvuldig gekozen eiwitten en koolhydraten waarvan de kans klein is dat deze een allergische reactie veroorzaken. Er wordt gekozen voor eiwitten die makkelijk verteerbaar zijn en niet vaak voorkomen in de gemiddelde voedingen. De voeding bevat tevens omega 3 vetzuren die goed helpen tegen huidproblemen. Biotine en vitamine B zijn goed tegen uitdroging van de huid. Zo kun je je kat beter bewapenen tegen irritaties van buitenaf. Als je denkt dat jouw kat last heeft van een allergie, ga dan langs bij je dierenarts. Samen kunnen jullie dan een plan bedenken hoe jullie de gezondheid van je kat, haar huid en vacht weer in optimale conditie kunnen krijgen.