Zoetstoffen gevaarlijk voor honden
Je kent het vast wel: je laat wat eten vallen en je hond is er als de kippen bij om de vloer al smakkend schoon te vegen. Of je hond zit lief en braaf te wachten op een hapje van je eten. De neiging om je huisdier even snel iets toe te stoppen is groot. Maar in beide situaties kan in een klein hapje een groot en zelfs levensgevaarlijk risico schuilen voor je hond.
Niet voor honden
Waarschijnlijk ben je wel bekend met een aantal soorten voedsel dat gevaarlijk is voor honden:
- chocolade
- druiven, krenten en rozijnen
- paddenstoelen (champignons etc.)
- alliumsoorten (uien, knoflook, bieslook en prei)
- noten
- avocado
Wat je misschien niet wist, is dat ook zoetstoffen, zoals xylitol, levensgevaarlijk kunnen zijn voor honden. De zoetstoffen aspartaam, acesulfame, sorbitol en malitol staan als ongevaarlijk te boek, maar deze zoetstoffen worden wel vaak gecombineerd met xylitol. Een kleine dosis xylitol kan bij je hond al leiden tot een zoetstofvergiftiging. Zoetstoffen, die we ook wel zoetmakers of synthetische suikervervangers noemen, zitten bijvoorbeeld in 'light'- en 'zero'-producten, maar ze worden ook steeds vaker gebruikt in standaard producten. Dit kan van alles zijn, van koekjes en yoghurt tot sapjes. Eigenlijk kun je er daarom het best van uitgaan dat voedsel dat voor mensen gemaakt is, nooit goed is voor je hond.
Hoe je zoetstofvergiftiging herkent
Wanneer een hond slechts een kleine dosis xylitol binnenkrijgt, reageert zijn lichaam hier al op met een sterk verhoogde insulineproductie. Hierdoor verlaagt zijn bloedsuikergehalte enorm. De symptomen hiervan kunnen al binnen een uur optreden:
- braken
- zwakte/slapte van het lichaam
- toevallen (epilepsie)
- leverfalen
- bloedstollingsstoornissen
- coma
Reageer je hier niet snel genoeg op, dan kan je hond zelfs aan een zoetstofvergiftiging overlijden.
Wat je moet doen wanneer je hond zoetstoffen heeft binnengekregen
Neem wanneer je vermoedt dat je huisdier zoetstoffen heeft binnengekregen, zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Er is geen remedie tegen de zoetstofvergiftiging zelf, maar de dierenarts kan wel de gevolgen van de vergiftiging behandelen. Neem bij het bezoek aan de dierenarts ook altijd de productverpakking mee, zodat precies duidelijk is wat je huisdier heeft binnengekregen.
De EHBO App voor kat en hond
Bij Royal Canin vinden we dat gezondheid verder gaat dan alleen gezonde voeding. Daarom ontwikkelden we samen met dierenartsen de unieke EHBO App. Met deze app heb je in geval van nood:
- snel de juiste EHBO-instructies;
- snel de gegevens van de dichtstbijzijnde dierenarts;
- direct contact met de hulpdiensten;
- alle belangrijke gegevens bij de hand.
Lees welke handige functies de app 'EHBO voor Kat en Hond' nog meer heeft, of download de app meteen gratis in de App Store (iPhone) en de Google Play Store (Android).
Voorkomen beter dan genezen
Je staat er vaak niet bij stil in hoeveel producten voedingsstoffen zitten, die je huisdier niet mag hebben. Geef daarom je hond echt alleen voeding die speciaal voor hem bedoeld is. Zo loopt je huisdier geen onnodig risico.
Houd er overigens rekening mee dat jij misschien strikt bent in wat je jouw huisdier te eten geeft, maar dat je hond altijd stiekem ergens van kan snoepen. Bewaar daarom al je eten en drinken op plekken waar je huisdier niet bij kan, en houd goed in de gaten dat je hond geen gemorst voedsel opeet.
Zo houden we samen alle honden gezond en fit. Zodat ze de meest prachtige dieren worden die ze kunnen zijn. Elk op hun eigen, uitzonderlijke manier.