Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Wat zijn urinewegproblemen en hoe ontstaan ze?

Urinewegaandoeningen bij de hond komen regelmatig voor. Maar wat zijn urinewegaandoeningen precies, hoe ontstaan ze – en wat kun je eraan doen? Een hond kan verschillende urinewegaandoeningen hebben. Een blaasontsteking bij de hond wordt bijna altijd veroorzaakt door bacteriën. Afwijkingen in de urine, blaas, plasbuis of nieren kunnen hieraan ten grondslag liggen. Blaasgruis of blaasstenen zijn een veelvoorkomende oorzaak van blaasontstekingen.

Hoe ontstaan blaasstenen?

Het ontstaan van blaasstenen begint met de vorming van kristallen in de urine. Kristallen zijn de bouwstenen van blaasgruis. Na verloop van tijd kunnen deze kristallen groeien tot stenen. De meest voorkomende soorten blaasstenen bij honden zijn struviet en calciumoxalaat. Andere soorten blaasstenen, zoals cystine, xanthine en uraat, komen minder vaak voor.

Waardoor kunnen blaasgruis of –stenen ontstaan?

  • Mineralen: Kristallen worden gevormd uit verschillende mineralen in de urine. De samenstelling van mineralen in de voeding van jouw hond kan dit direct beïnvloeden.
  • Zuurgraad (pH-waarde): Urine met een hoge of juist lage pH-waarde kan de vorming van kristallen beïnvloeden. 
  • Blaasontsteking: Bacteriën die een ontsteking in de blaas veroorzaken, verhogen de pH-waarde van de urine en daarmee de kans op kristalvorming. 
  • Vochtopname: Als je hond weinig drinkt, is de urine geconcentreerder. Kristallen kunnen zich dan makkelijker vormen tot blaasstenen. 
  • Te weinig plassen: Als een hond zijn plas lang ophoudt, blijft de urine langer in de blaas. De kans op kristalvorming is dan groter. Het is daarom belangrijk dat de hond vaak en lang genoeg wordt uitgelaten.
  • Overgewicht: Honden met overgewicht hebben meer kans op het ontstaan van blaasproblemen. 
  • Ras: Bij sommige rassen komen bepaalde stenen vaker voor. Bij de Dalmatiër zijn dit bijvoorbeeld uraat stenen. 
  • Geslacht: Teefjes hebben vaker last van blaasproblemen dan reuen, doordat ze een kortere en wijdere plasbuis hebben. Bacteriën kunnen hierdoor makkelijker de blaas inkomen.

Hoe weet ik of mijn hond blaasgruis (of blaasstenen) heeft?

Als je hond last heeft van blaasgruis of -stenen, kan hij verschillende klachten hebben, bijvoorbeeld:

  • Onzindelijkheid 
  • Veel plassen en veel drinken 
  • Kleine beetjes plassen 
  • Pijn en/of persen bij het plassen
  • Langzaam of moeilijk plassen 
  • Bloed in de urine
  • Onbewust urineverlies 
  • In huis plassen

Blaasgruis of kleine blaasstenen kunnen vastlopen in de urinebuis waardoor de urinewegen verstopt raken. Dit is een spoedeisende situatie! Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts.

Wat kun je eraan doen?

De behandeling

Vraag je je af of je hond blaasstenen heeft? Neem dan contact op met je dierenarts. Hij of zij kan bijvoorbeeld een urineonderzoek doen of röntgenfoto’s maken, om te onderzoeken om wat voor blaasstenen het gaat. De behandeling wordt afgestemd op het soort blaasstenen en de symptomen bij jouw hond. Je dierenarts kan een combinatie van medicijnen en speciale dieetvoeding voorschrijven.

Wat doet voeding?

Voeding kan de vorming van blaasgruis op verschillende manieren beïnvloeden. De S/O index geeft aan dat de voeding een lagere concentratie aan mineralen bevat die de bouwstenen van blaasgruis zijn. Daarnaast zorgt het voor verdunning van de urine. Voeding kan ook de pH-waarde van de urine beïnvloeden. Ten slotte kan een aangepast eiwitgehalte of specifieke eiwitbron in de voeding nuttig zijn ter ondersteuning. Jouw dierenarts kan de juiste voeding adviseren. 

Drinken is erg belangrijk!

Het is belangrijk de wateropname van je hond te stimuleren, zodat er meer urine wordt aangemaakt en je hond meer gaat plassen. Een dieetvoeding voor de urinewegen heeft vaak een licht verhoogd natriumgehalte, waardoor de hond meer gaat drinken. Door de brokken aan te vullen met een natvoeding krijgt je hond automatisch meer vocht binnen.

Twijfel je of jouw hond last heeft van blaasproblemen of wil je meer informatie, neem dan contact op met jouw dierenarts.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…

Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw hond nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)
Gratis puppypakket?

Gratis puppypakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis puppypakket aan

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact