Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Wanneer is mijn hond oud?

Ouder worden is een natuurlijk, maar complex proces dat invloed heeft op het functioneren van het lichaam. Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt herkennen dat je hond van de volwassen levensfase naar senior gaat.

Het ouder worden van je hond gaat geleidelijk, waardoor de eerste signalen best gemist kunnen worden door jou als eigenaar. Daarom geven wij tips over de symptomen die aangeven dat je hond inmiddels een senior is en waar je dan als baasje rekening mee kunt houden.

Ouder worden

Verjaren is een natuurlijk, complex biologisch proces dat invloed heeft op het functioneren van het lichaam. Verschillende functies zullen minder goed werken en je hond kan bevattelijker worden voor ziektes. Hoewel ouder worden natuurlijk niet tegen te gaan is, zijn er wel wat maatregelen die je kunt treffen om het proces zoveel mogelijk te vertragen. Het voornaamste doel is uiteraard om ziektes te voorkomen, maar als dat niet lukt, is het zaak om een ziekte zo snel mogelijk te signaleren en direct een behandelplan te starten. Zo houd je je hond zo lang mogelijk gezond.

Wanneer is een hond eigenlijk oud?

Leeftijd is een nummer, geen conditie. Wanneer een hond ‘oud’ te noemen is, is relatief en hangt ook af van de levensverwachting van het dier. Een hond wordt ‘volwassen’ beschouwd als hij het midden van zijn levensverwachting heeft bereikt en als ‘oud’ bestempeld als hij zo’n driekwart van zijn levensverwachting heeft vervuld. Er is een groot verschil tussen grote en kleine honden. Kleine honden worden over het algemeen een stuk ouder. Hoewel kleine honden ouder worden, duurt het bij grote honden langer voor ze volwassen zijn en begint het ouderdomsproces relatief eerder.

Consequenties van een ouder wordende hond

Ouder worden heeft effect op het gehele lichaam. Natuurlijk kan een hond sneller last krijgen van een aandoening als hij daar gevoelig voor is of erfelijk is belast. Hoe dan ook is het belangrijk om te begrijpen wat ouder worden precies inhoudt en wat je kunt doen om dit proces zoveel mogelijk te vertragen.

Gewicht neemt toe

Net als bij mensen hebben oudere honden ook meer aanleg om zwaarder te worden. In plaats van hun spieren op te bouwen met hun voedingsstoffen, worden diezelfde voedingsstoffen nu opgeslagen als vet. Met het verminderen van de spiermassa, wordt ook het bewegingsapparaat van je hond aangetast, waardoor je hond minder behoefte krijgt om te bewegen. Je hond komt dus aan, verliest spiermassa, beweegt minder en komt nog meer aan. Het is daarom heel belangrijk dat je het gewicht van je hond goed in de gaten houdt. Ook is het belangrijk erop te letten of je hond misschien ergens pijn heeft en daardoor minder graag beweegt.

Gebitsproblemen

Tandsteen ontstaat na het niet verwijderen van tandplak en kan nare ontstekingen in de bek van je hond veroorzaken. Je hond kan er zelfs tanden door verliezen. Ontstekingen in de bek kunnen ertoe leiden dat je hond niet graag meer wil eten omdat het kauwen pijnlijk is.

Dit veroorzaakt niet alleen een slechte adem, de bacteriën kunnen zich verspreiden naar andere organen in het lichaam van je hond en daar schade veroorzaken. Het immuunsysteem van je hond moet overuren draaien, waardoor je hond weer gevoeliger is voor andere infecties. Het is dus ontzettend belangrijk om er zorg voor te dragen dat de bek en de tanden in goede conditie verkeren. Zorg er daarom voor dat je je pup al vroeg aan tandenpoetsen laat wennen en maak het een onderdeel van de dagelijkse routine. Ook de voeding van je hond speelt een belangrijke rol in het gezond houden van zijn gebit. Sommige brokvoeding bevat zogenoemde calciumvangers die de vorming van tandplak helpen verminderen.

Langzamere spijsvertering

Naarmate je hond ouder wordt, vertraagt zijn spijsvertering. De darmen zijn wat minder actief en ook de aanmaak van verteringssappen vermindert. Hierdoor duurt het langer om dezelfde hoeveelheid voeding te verteren. Een oudere hond heeft daarom wat vaker last van verstopping (obstipatie), gevolgd door diarree. Je kunt je hond in dit probleem ondersteunen door de hond een aangepaste voeding aan te bieden.

Immuunsysteem en gevoeligheden

Ook het immuunsysteem werkt minder goed als je hond ouder wordt. Dit betekent dat hij bevattelijker is voor ziektes en infecties. Tot slot neemt ook het zicht en de geur af, waardoor je hond mogelijk minder trek krijgt om te eten.

Het is belangrijk om je ouder wordende hond goed in beweging te houden. Als je dier minder actief wordt of zelfs sloom te noemen is, is het tijd om bij de dierenarts langs te gaan. Zij kan bekijken of dit te maken heeft met ouderdom of dat er mogelijk iets mankeert aan zijn organen.

Als eigenaar kun je je hond ondersteunen in zijn ouder worden door te kijken naar zijn behoeften. Twijfel je of je het juiste nog doet, aarzel dan niet en vraag je dierenarts om advies.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…

Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw hond nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)
Gratis puppypakket?

Gratis puppypakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis puppypakket aan

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact