Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Waarom valt mijn hond ineens af?

Als je hond ineens gewicht verliest, kan dit een indicatie zijn van een serieus gezondheidsprobleem. Wat kan de oorzaak zijn van gewichtsverlies bij je hond?

Het gewicht van je hond verandert gedurende zijn leven, afhankelijk van zijn leeftijd, of hij gecastreerd/gesteriliseerd is en of hij gezond is. Maar als je ziet dat je hond ineens behoorlijk wat gewicht verliest, kan dit een indicatie zijn van een groter probleem.  

Als je hond gewicht verliest is het altijd aan te raden een bezoek te brengen aan de dierenarts. Zij kan met behulp van onderzoeken vaststellen wat het probleem is en welke behandeling er eventueel nodig is. 

Maagdarmproblemen bij de hond

Gewichtsverlies kan een signaal zijn dat je hond last heeft van zijn maagdarmstelsel. Dit gaat vaak gepaard met regelmatige diarree of juist obstipatie (verstopping), overgeven en sloom gedrag. Als je hond last heeft van zijn maag en/of darmen kan het verteren van zijn voeding pijnlijk zijn of in elk geval oncomfortabel voelen. Hierdoor kan hij zijn eetlust verliezen, met gewichtsverlies tot gevolg. 

Chronisch nierfalen bij honden

Een serieus en veelvoorkomend probleem (2-5% van alle honden krijgt ermee te maken) is chronisch nierfalen. De nieren van je hond werken steeds slechter en kunnen hun taak, het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam, niet goed meer uitvoeren. Deze aandoening komt vaker voor bij honden die ouder zijn dan 6 jaar. Een van de kenmerken is het verlies van gewicht, maar ook sloomheid, zwakte, overgeven en diarree kunnen symptomen zijn. 

Leverfalen bij de hond

Naast overgeven, niet willen eten en algehele sloomheid, is gewichtsverlies één van de eerste signalen van leverfalen bij de hond. 

Alvleesklierziekte (EPI) bij honden

Bij deze aandoening produceert de alvleesklier geen of onvoldoende spijsverteringssappen meer, waardoor je hond zijn eten moeilijk of niet meer kan verteren. Hierdoor neemt je hond niet meer de voedingsstoffen en energie op uit zijn voeding die hij nodig heeft, met gewichtsverlies tot gevolg. Deze aandoening gaat vaak gepaard met chronische diarree en onstilbare honger van je hond. Het lichaam van je hond hunkert naar energie en daardoor zal hij willen blijven eten. 

Suikerziekte (diabetes mellitus) bij de hond

Suikerziekte komt helaas vaak voor bij honden. Als deze aandoening niet de juiste aandacht krijgt, kan dit gewichtsverlies tot gevolg hebben. Vaak is het verliezen van gewicht een eerste indicatie van suikerziekte. Suikerziekte komt vaker voor bij honden van middelbare leeftijd (5+). Ineens veel drinken en plassen kan ook een indicatie van suikerziekte zijn. 

Wat te doen bij acuut gewichtsverlies van de hond?

Omdat gewichtsverlies vaak een symptoom is van een serieuzer gezondheidsprobleem, is het cruciaal dat je altijd naar je dierenarts gaat. Met behulp van een diverse onderzoeken, kan zij vaststellen welke aandoening het gewichtsverlies veroorzaakt en wat er moet gebeuren om het tij te keren. Een onderdeel van het herstel kan zijn dat je aangeraden wordt je hond een andere voeding te geven, zoals een voeding die heel rijk is aan energie en licht verteerbare eiwitten bevat zodat spijsverteringsstelsel zo min mogelijk belast. 

Als je je zorgen maakt over het gewicht van je hond, aarzel dan niet en ga even langs bij je dierenarts.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…

Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw hond nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)
Gratis puppypakket?

Gratis puppypakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis puppypakket aan

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact