Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Hoe herken ik verteringsproblemen bij mijn hond?

Heb je recent veranderingen gezien in het gedrag van je hond met betrekking tot eten en ontlasten? Het kan zijn dat hij last heeft van zijn spijsverteringstelsel.

Heb je verandering gezien in de ontlasting van je hond of in zijn eetgedrag? Eet hij minder, minder snel of juist heel veel, geeft hij ineens over? Dan is het belangrijk dat je even een bezoek brengt aan je dierenarts. Er bestaat namelijk een goede kans dat je hond last heeft van spijsverteringsstelsel.

Het is belangrijk dat je het spijsverteringstelsel en verteringsritme van je hond goed leert kennen en weet wat ‘normaal’ gedrag is met betrekking tot eten en ontlasten. Zo heb je snel in de gaten als zijn ontlasting ineens anders, meer of minder frequent is of als hij juist meer of minder trek heeft in zijn eten.

Diarree en verteringsproblemen bij je hond

Diarree is één van de meest voorkomende symptomen als je hond problemen heeft met het verteren van zijn voeding. Je hond zal vaker naar buiten moeten en de substantie van de ontlasting zal slapper zijn. Soms zit er ook slijm bij zijn ontlasting. Diarree is vaak een duidelijke indicatie van een geïrriteerd darmstelsel. Als het probleem zich met name in de dikke darm bevindt, zal je hond vaak moeten en maar heel kleine beetjes poepen. Wordt de diarree veroorzaakt door een parasiet, zoals giardia of coccidia, dan zit er ook vaak bloed en slijm bij de ontlasting.

Obstipatie bij honden

Als je ziet dat je hond probeert te poepen, maar er komt niets, kan het zijn dat hij last heeft van obstipatie, verstopping. Dit merk je aan het feit dat zijn stoelgang niet regelmatig is en zijn ontlasting vaak hard en droog is.Het kan soms juist ook waterige ontlasting zijn, dat lijkt op diarree.

Overgeven en oprispingen bij je hond

Problemen in het spijsverteringstelsel kunnen zich ook uiten door over te geven of oprispingen te veroorzaken.

  • Oprispingen vinden direct plaats als je hond eet en hij zijn voeding niet goed weg krijgt. Hij kan dan ook onverteerd voedsel opgeven. Je hond kan pijn hebben bij het doorslikken van zijn voeding.
  • Overgeven is een reactie als je hond misselijk is. Je hond zal kokhalzen en voeding opgeven dat al grotendeels verteerd is.

Het gedrag van je hond bij spijsverteringsproblemen

Naast duidelijke signalen als diarree, overgeven, obstipatie en oprispingen zijn er nog wat subtielere signalen die kunnen duiden op problemen in het spijsverteringstelsel.

Bij een chronisch spijsverteringsprobleem is het lichaam van je hond niet in staat alle voedingsstoffen goed te absorberen uit zijn voeding. Hierdoor ontstaat er een voedingsstoffentekort dat zichtbaar kan worden door onder andere een doffe, droge en breekbare vacht en gewichtsverlies.

Heeft je hond onstilbare honger, maar valt hij toch af? Dan kan hij lijden aan malabsorptie. Ook hierbij lukt het niet om voldoende voedingsstoffen goed te absorberen waardoor je hond behoefte blijft houden aan bepaalde stoffen. Vaak wordt dit veroorzaakt door een chronische ontsteking in de darmen.

Het eet- en ontlastgedrag van je hond goed kennen is belangrijk. Alleen dan herken je het direct als je hond last krijgt van zijn spijsverteringstelsel. Zie je een wezenlijke verandering en houdt deze verandering aan, ga dan naar je dierenarts en laat je hond onderzoeken


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…

Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw hond nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)
Gratis puppypakket?

Gratis puppypakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis puppypakket aan

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact